Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 06. 2013. 17:33   >>  17:38

DEKLARACIJOM

LP želi pomoći razvoju sjevera

Liberalna partija će uskoro, na svojim partijskim organima, usvojiti prijedlog Deklaracije o podsticaju razvoja sjevera Crne Gore.

Deklaracijom će se, kako je saopšteno, od države zahtijevati da se opštine u tom dijelu zemlje moraju tretirati kao nerazvijeno područje na koje treba fokusirati aktivnosti državnih organa kako bi se nivo razvoja povećao u optimalnom vremenskom periodu.

Kako je kazao član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet LPCG, Jovan Rabrenović, cilj deklaracije je da se definišu stvarni problemi koji su doveli do zaostajanja u razvoju sjevernog dijela Crne Gore i da se primjenom odgovarajućih mjera u srednjoročnom periodu situacija popravi, te da sjever Crne Gore bude lider u regionalnom razvoju nerazvijenih ili slabo razvijenih područja.

Kako je saopšteno iz te partije, Deklaracija osnova za izradu Strategije održivog razvoja nerazvijenih opština na sjeveru Crne Gore, sistematično struktuirana i prilagođena komplementarnim prednostima pojedinih opština i područja koje obuhvataju.

 

Deklaracijom su obuhvaćeni fiskalna, kreditna i politika državne pomoći prilikom zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno bazirana na naše građane koji se iz dijaspore žele vratiti i ulagati u svoj rodni kraj, zatim investiciona i politika direktnih stranih ulaganja u nerazvijena sjeverna područja Crne Gore.

„Posebno će biti targetirana područja u kojima postoji šansa za razvojem organske poljoprivrede, održivog turizma i ekološke zelene industije, prilagoditi prostorno planiranje u ovim opštinama prema preferencijama potencijalnih ulagača, ali bez devastacije biodiverziteta i prirodnih staništa divljih životinja“, naveo je Rabrenović u saopštenju.

 

Deklaracijom je predviđen razvoj marketinškog programa promocije specifičnosti i atrakcija sjevera Crne Gore s ciljem privlačenja potencijalnih greenfield investicija.

Kako se navodi u saopštenju LPCG, prema regulativi EU, državna pomoć određenim regionima, u ovom slučaju sjeveru Crne Gore, predstavlja  dozvoljeni oblik pomoći i ona se može vršiti kroz subvencije i poreske olakšice, odnosno oslobađanja, vlasničke udjele, državne garancije investitorima i zajmove pod povoljnijim uslovima od tržišnih.

„Ovo je jedan od stubova Deklaracije i bazična osnova na kojoj  Liberalna partija Crne Gore želi pomoći razvoju nerazvijenog sjevernog dijela Crne Gore, posebno u uslovima tranzicije i globalne ekonomske krize“, navodi se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније