Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavili: I.P. / D.Ž. [ rtcg.me, Mina biznis ]

30. 09. 2016. 13:32 >> 19:32
3

SKUPŠTINA ODLUČILA

Žugić opet guverner CBCG

Bivši ministar finansija, Radoje Žugić, novi je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG).

 

Za imenovanje Žugića glasala su 42 poslanika crnogorskog parlamenta, bez uzdržanih i glasova protiv.

Obrazlažući predlog odluke, predsjednik Filip Vujanović je rekao da je Žugić, dok je ranije obavljao funkciju guvernera, u kriznim godinama, imao izvanrednu komunikaciju s relevantnim međunarodnim institucijama, koje su dale dobre ocjene kvaliteta rada CBCG.

"Bio je na čelu Savjeta za finansijsku stabilnost, koji je tada prvi put donio Plan za upravljanje finansijskom krizom, što je zavrijedilo najveće komplimente međunarodnih adresa", kazao je Vujanović.

Žugić je juče podnio i ostavku na članstvo u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Demokratski front (DF) i Socijaldemokratska partija (SDP) nijesu prisustvovali raspravi o imenovanju Žugića za guvernera CBCG. 

Suprotni stavovi o izboru Žugića

Poslanici opozicije u Skupštini ocijenili su danas da se izborom Radoja Žugića za guvernera CBCG krši zakon, dok iz vlasti tvrde da se time daje doprinos personalnoj nezavisnosti i kredibilitetu vrhovne monetarne institucije.

Poslanica DPS-a, Marta Šćepanović, saopštila je da nezavisnost CBCG zavisi od četiri stvari – funkcionalne, institucionalne, finansijske i personalne nezavisnosti. „Izborom Žugića daće se doprinos toj personalnoj nezavisnosti i kredibilitetu vrhovne monetarne institucije. Riječ je o profesionalcu, odgovornom i čovjeku od integriteta“, tvrdi Šćepanović.

Nezavisni poslanik, Mladen Bojanić, rekao je da Vujanović predlogom da Žugić bude guverner CBCG radi ono što, kako je naveo, inače radi, a to je da kadar DPS-a "gura" na jako važne funkcije. „Na najvažniju funkciju u bankarskom i finansijskom sistemu Crne Gore vi stavljate čovjeka koji je do jutros bio član u Glavnom odboru DPS-a. Ovo je sprdnja sa zakonom, poslanicima i sa ukupnom crnogorskom javnošću da vi člana Glavnog odbora DPS-a stavljate za guvernera, a onda čujemo da je ovo personalna nezavisnost“, poručio je Bojanić.

On je ocijenio da je to vrijeđanje zdravog razuma građana Crne Gore. Bojanić je podsjetio da prema Zakonu o bankama članovi Senata CBCG, među kojima je i guverner, ne mogu da budu članovi partijske organizacije. „Povucite ovaj predlog da bar jednu jedinu instituciju u Crnoj Gori oslobodite. Zarobili ste svaku. Budite predsjednik svih građana bar jednom u svom mandatu i povucite ovaj predlog“, kazao je Bojanić.

On je pitao Vujanovića ima ili koga u Crnoj Gori da nije partijski aktivan, a da može da obavlja tu funkciju. „Ima, ali ga vi nećete. Od CBCG ste napravili partijski štab DPS-a za kontrolu kompletnog bankarskog i i finansijskog sistema“, naveo je Bojanić i dodao da ne ulazi u stručnost Žugića i da nema nikakvih problema sa njim lično.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, saopštio je da je Vujanović predlog za guvernera podnio 17 dana nakon što ga je dosadašnji guverner CBCG, Milojica Dakić, obaviejstio o isteku mandata.

„Je li vam trebalo 17 dana da čitate ovaj dopis od dvije strane Dakića, pa da se sjetite da na 16 dana pred izbore tražite vanrednu sjednicu. Ne treba većeg dokaza vašega straha i partije kojoj pripadate od izbora koji slijede, od toga što nijeste sačekali tih 15 do 20 dana pa predložili novom sazivu guvernera, nego ga pokušavate sada preldožiti kako bi ga sadašnji saziv izglasao“, rekao je Damjanović.

On je naveo da je s predlogom Vujanovića iskazan strah i nepovjerenje u izborni rezltat i da se pokušava na "mala vrata" požuriti i predložiti kandidat.

Poslanik Bošnjačke stranke, Suljo Mustafić, ocijenio je da se radi o predlogu koji pokazuje da će na čelo CBCG doći čovjek od kredibiliteta, odgovoran i profesionalac.

Nezavisni poslanik, Miloš Konatar, rekao je da je Vujanović predložio Žugića za guvernera u trenutku kada je on obavljao funkciju savjetnika premijera. „Žugić je u četvrtak podnio ostavku na mjesto savjetnika premijera, a vi ste ga dok je još obavljao tu funkciju predložili za guvernera. To je nesporno kršenje zakona. Ismijavanje je da je Žugić nestranačka ličnost“, tvrdi Konatar.

On je rekao da je Žugić, za vrijeme dok je bio na čelu Ministarstva finansija, ostavio državi Crnoj Gori poreski dug u iznosu od 770 miliona eura. „I to je preporuka da bude imenovan za guvernera CBCG. Pozivam vas da povučete ovaj predlog“, dodao je Konatar.

Nezavisni poslanik, Dritan Abazović, saopštio je da je to što radi Vujanović "katastrofa, kataklizma i bruka i da prevazilazi svaku mjeru".

On je tražio od Vujanovića da mu pruži dokaze da je Žugić istupio iz DPS-a.

Predsjednik parlamenta Darko Pajović je u jednom momentu upozorio Abazovića da poštuje instituciju i da ne upotrijebljava određene riječi. „Ovdje sjedi predsjednik države i nemam namjeru da branim njega od vas, jer ste i vi građanin ove države i vaš je predsjednik“, rekao je Pajović, na šta je Abazović odgovorio „Moj nije“.

Na ponovne navode Pajovića da ipak jeste, Abazović je odgovorio „Moj ni vi, ni on, nijeste“.

Poslanik DPS-a Obrad Stanišić je tokom izlaganja Abazovića dobacio da mu je pala maramica, na šta je Abazović tražio od Pajovića da mu omogući mir u parlamentu kako bi završio izlaganje.

„Ako je meni pala maramica možda bi bilo dobro da neki od vas vide da li imaju heroina ili kokaina u svojim sakoima“, poručio je Abazović.

Vujanović je saopštio da je CBCG, dok je Žugić bio guverner u tri, kako je naveo, teške godine, imala izvanrednu komunikaciju sa Svjetskom bankom (SB), Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Evropskom centralnom bankom (ECB).

„U kriznim godinama Žugić je bio na čelu Savjeta za finansijsku stabilnost i na tom Savjetu je prvi put u Crnoj Gori donijet plan za upravljanje finansijskom krizom“, kazao je Vujanović.

Odgovarajući na navode da je Žugić partijska ličnost, Vujanović je rekao da oni koji obavljaju visoke partijske dužnosti sebe nijesu isključili, niti ih je društvo iskjljučilo iz mogućnosti da obavljaju visoke državne dužnosti.

On je dodao i da u Zakonu o CBCG vidi nejasnoće i kontradiktornosti sa onim što je potreba funkionisanja CBCG i da smatra da taj pravni akt što prije treba izmijeniti.

„Mandat aktuelnom guverneru ističe 14. oktobra, zatim 21. oktobra ističe mandat viceguvernera. Ako se danas ne bi izabrao guverner 21. oktobra CBCG bi bila bez menadžmenta i bez mogućnosti rukovođenja“, zaključio je Vujanović.

TV prilog: Mila Vuković

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније