Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 05. 2013. 14:40 >> 14:41

DA BUDE JEFTINIJE

Hasić: Uskladiti cijene goriva sa svijetom

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Duljko Hasić kazao je da bi cijene nafte i na Balkanu trebalo da padaju zbog trenda pojeftinjenja goriva u svijetu.

„Cijena nafte trebalo bi da pada i u regiji, jer posljednjih sedmica pada cijena nafte u svijetu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini. Prošli mjesec je zabilježen kao mjesec s najvišim nivoom stvorenih zaliha u svijetu i stoga se nikako ne bi smjelo desiti da gorivo poskupljuje", objasnio je Hasić za agenciju Anadolija.

Prema posljednjim podacima, cijene nafte u svijetu od početka godine pale su na 90 američkih dolara po barelu, što je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, u zemljama Balkana sniženje cijena goriva nije zabilježeno kao što su građani očekivali. U Hrvatskoj i BiH gorivo je dodatno poskupilo, što predstavlja veliko opterećenje za ionako „mršav džep“ većine domaćih potrošača u tim zemljama, prenosi Anadolija.

Prema najnovijim podacima u BiH, cijena bezolovnog 95 iznosi 1.2 eura, bezolovnog 98,  1.22, a dizela 1.2 eura.

I u Hrvatskoj je gorivo poskupilo, pa litar bezolovnog benzina 95 iznosi 1.35 eura, bezolovnog 98,  1.4, a dizela 1.25 eura.

Hasić je podsjetio da gorivo u BiH i regionu obično poskupljuje kada porastu cijene nafte u svijetu.

„Međutim, vrlo rijetko se dešava da nafta u BiH pojeftini kada dođe do pada cijena goriva u svijetu. Tržište je prepušteno samom sebi, tako da cijene nafte u BiH i regiji nijesu realne, ako se ima u vidu loša ekonomska situacija građana, nizak životni standard, bruto domaći proizvod i kupovna moć većine stanovnika“, kazao je Hasić.

Cijene nafte i naftnih derivata u Crnoj Gori nijesu se značajno mijenjale, pa tako cijena bezolovnog 98 i 95 trenutno iznosi 1.35 eura, odnosno 1.32. U Crnoj Gori se, kao i u Srbiji, cijene goriva svakih 15 dana usklađuju s kretanjima na svjetskom tržištu nafte.

Cijene goriva u Sloveniji dostigle su rekordni nivo, pa tako litar bezolovnog 95 košta 1.48 eura, bezolovnog 98, 1.52, a litar dizela 1.35 eura.

Hasić smatra da je svaka država odgovorna za „divljanje cijena nafte“. Prema njegovim riječima, moraju postojati određeni parametri prilikom formiranja cijene goriva.

„Najbitnije je da cijene nafte formiraju prema stvarnim promjenama cijena nafte u svijetu, kao i zalihama naftnih derivata. Takođe je vrlo značajno da se ima u vidu kupovna moć stanovnika kod formiranja cijene nafte u BiH i zemljama regije", zaključio je Hasić, prenosi Anadolija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније