Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

22. 09. 2016. 18:09   >>  17:47 1

RABRENOVIĆ O BRENDIRANJU

CG da izgradi održiv imidž

Crna Gora mora izgraditi održiv i pozitivan imidž i u tom cilju razvija modele koji predstavljaju kombinaciju iskustava razvijenih država i osobenosti sopstvenog nacionalnog identiteta, ocijenio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, Jovo Rabrenović.

On je na Konferenciji o nacionalnom brendiranju, koju organizuje Ministarstvo ekonomije, a finansira Hanns Seidel Fondacija za Srbiju i Crnu Goru, rekao da je njeno održavanje odličan početak aktuelizacije te teme.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da konferencija, koja je počela u srijedu u Petrovcu, okuplja stručnjake iz različitih oblasti i država koji prezentuju svoja teorijska viđenja i praktična iskustva u uspostavljanju jakog nacionalnog brenda. 

„Održavanje druge konferencije na temu nacionalnog brendiranja je odličan početak kako aktuelizacije ove teme i podizanja svijesti javnosti o značaju koji ovaj proces ima, tako i osnaživanja i učvršćivanja puta na kojem se Crna Gora sada nalazi“, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, konferencija omogućava promociju potencijala koje Crna Gora može iskoristiti kao konkurentske prednosti u procesu izgradnje nacionalnog brenda i pokazuje sistemski pristup izgradnji nacionalnog brenda, kroz primjenu inovativnih strategija brendiranja države.

Rukovodilac Kancelarije projekta Hanns Seidel Fondacije za Srbiju i Crnu Goru, Lutz Kober, kazao je da je Crna Gora od održavanja prve konferencije o nacionalnom brendiranju napravila značajan pomak u procesu izgradnje brenda države, čemu svjedoči i znak nacionalnog brenda koji će omogućiti prepoznatljivost i vidljivost, ali i adekvatno pozicioniranje u inostranstvu.

„Čestitam na tome. Razvoj nacionalnog brenda i pozicioniranje zemlje u međunarodnim okvirima je dug i zahtjevan proces. Prepoznajemo značaj ovog procesa i naravno, naša kancelarija će nastaviti da podržava ovaj veoma značajan projekat“, kazao je Kober.

U prvom dijelu konferencije predstavljen je znak nacionalnog brenda Crne Gore, autora Vladimira Kovača, asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. 

Kovač je kazao da znak predstavlja sinergiju istorijskog, kulturnog, prirodnog i ljudskog potencijala Crne Gore.

„Cilj je dovesti vizuelni identitet u kontekst određenog kvaliteta i tako predstaviti sve potencijale jedne zemlje. Jednostavnost znaka i njegova geometrijska svedenost daju širok asortiman mogućnosti njegove upotrebe“, rekao je Kovač.

On je dodao da je znak nacionalnog brenda poseban samim tim što je u skladu sa nacionalnim simbolima, čime se omogućava lakša prepoznatljivost i prihvatanje znaka u javnosti, ali i zbog modernog i upečatljivog utiska koji ostavlja na posmatrača. 

Na konferenciji su predstavljeni i vizuelni identiteti i iskustva drugih zemalja u procesu nacionalnog brendiranja, pa je o znaku nacionalnog brenda Slovačke Good Idea Slovakia govorio generalni direktor u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Slovačke, Radomir Bohač.

„Vizuelni identitet znaka I Feel Slovenia predstavila je podsekretar u Odjelu za promociju i komunikacione projekte u Vladi Slovenije, Polona Prešeren. Njihovo iskustvo i modeli brendiranja ovih država su od velikog značaja za Crnu Goru“, rekli su iz Ministarstva.

Na konferenciji je predstavljena i naučna publikacija sastavljena od radova prezentovanih na prvoj konferenciji o nacionalnom brendiranju koja je održana u Kolašinu početkom godine. 

„U nastavku će biti obrađeni segmenti koji daju poseban doprinos u procesu razvoja nacionalnog brenda, a to su, pored elemenata vizuelnog identiteta, nacionalna kuhinja i nacionalni brend, zatim uticaj događaja na izgradnju nacionalnog brenda, dok će u završnom dijelu konferencije biti riječi o brendiranju destinacije u funkciji izgradnje nacionalnog brenda“, kazali su iz Ministarstva.

Konferencija se završava sjutra.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније