Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Pobjeda ]

21. 09. 2016. 08:30   >>  19:33

BANKE DEMANTUJU

OTP ne kupuje NLB i Sosijete

Glasine da će vlasnica Crnogorske komercijalne banke, OTP banka, uskoro kupiti NLB banku i da su pregovori oko preuzimanja Sosijete ženeral banke u toku, nijesu tačne, saopšteno je iz dvije banke.

 

“Nijesu tačne i najobičnije su glasine informacije koje ovih dana kruže u javnosti, a i u nekim medijima, da OTP banka kupuje NLB banku u Crnoj Gori”, kazali su Pobjedi iz centrale u Sloveniji.

I iz Sosijete ženeral banke Pobjedi su juče saopštili da su glasine da ovu banku takođe kupuje OTP netačne.

Menadžerka korporativnih komunikacija slovenačke NLB banke Mojca Strojan Pobjedi je juče saopštila da su te informacije neistinite.

“ To su glasine koje nijesu potkrijepljene ni jednom činjenicom i koje dovode u zabludu i mi ih u potpunosti odbacujemo. Ove glasine NLB grupa u principu ne komentariše, niti u Sloveniji, niti na tržištima gdje posluje NLB. Njih ne bi trebalo širiti jer mogu da izazovu probleme kako među zaposlenima u banci tako i na tržištu “, ocijenila je Strojan. Ona je dodala da je NLB i dalje fokusirana na klijente, ostvarenje ciljeva i stabilnog profita.

Iz Sosijete ženeral banke Montenegro juče su samo kratko saopštili da ne žele da komentarišu glasine. “Banka je usmjerena na postizanje ciljeva i ostvarivanje planiranih poslovnih aktivnosti “, kazali su iz ove banke.

Neki mediji su, podsjetimo, javili da je kupovina završena stvar i da će OTP nakon preuzimanja NLB banke smanjiti broj zaposlenih i da bi otpremnine bile do 30.000 eura. Ni u Centralnoj banci, kako je Pobjeda pisala prije nedjelju dana, nemaju informacija o bilo kakvoj statusnoj promjeni banaka.

“ Centralna banka u ovom trenutku nije dobila nijedan zvaničan zahtjev za statusne promjene banaka. Procesi statusnih promjena banaka, odnosno spajanje, pripajanje, prodaja su svojstveni svim tržišnim ekonomijama. Njih je bilo u prošlosti u Crnoj Gori i realno je očekivati da će ih biti u budućnosti “, kazali su Pobjedi iz Centralne banke odgovarajući na pitanje da li ima interesovanja za spajanje nekih većih banaka na crnogorskom tržištu, o čemu se u posljednje vrijeme govori.

Podsjetimo da je bankarski sistem za pola godine ostvario profit od 14,1 milion eura. Uskoro bi trebalo da budu poznati i rezultati poslovanja i za treće tromjesečje. Od 15 banaka, devet je za pola godine imalo pozitivan finansijski rezultat od 16,1 milion eura, dok je šest banaka bilo u minusu od 2,1 milion eura.

Najbolji rezultat ostvarila je Erste banka, koja je bila u plusu 4,1 milion eura, zatim NLB četiri miliona, Sosijete ženeral 3,7 miliona i Hipotekarna 2,5 miliona. Pola godine je sa profitom od 807.000 eura završila i Prva banka, Zapad - 326 hiljada, CKB 273 hiljade, Atlas 276 hiljada i Adico 185 hiljada. Gubitak je zabilježila Komercijalna banka - 816 hiljada, Zirat 684 hiljade, Invest 310 hiljada, Azmont 217 hiljada, Univerzal 99 hiljada i Lovćen 60 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније