Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

06. 09. 2016. 16:14   >>  15:53 1

PODNIJETI ZAHTJEVI

Nove cijene struje važile bi od 1.januara

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), elektrodistributivni sistem (CEDIS) i operator tržišta električne energije (COTEE), dostavili su Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za period od naredne do 2019.

Na osnovu tih zahtjeva formiraće se eventualno nove cijene struje koje će važiti od 1. januara naredne godine.

CGES i CEDIS dostavili su početkom septembra zahtjeve za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena od naredne do 2019, a COTEE samo za narednu.

Iz RAE su saopštili da svi zainteresovani mišljenja i primjedbe na zahtjeve, koji su objavljeni na sajtu regulatora, mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja.

CGES je RAE dostavio zahtjev za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, CEDIS za korišćenje distributivnog sistema, a COTEE za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad operatora tržišta električne energije.

CGES je za treći regulatorni period, koji počinje 1. januara naredne godine, a završava 31. decembra 2019, zahtjeve podnio na osnovu detaljne analize ukupnih troškova poslovanja za regulisanu djelatnost, troška amortizacije, povrata na sredstva i ostalih poslovnih, vanrednih i vanposlovnih prihoda.

CGES za narednu godinu zahtijeva regulatorni prihod od 29,04 miliona eura, za 2018.  31,17 miliona, a za 2019. 25,32 miliona eura.

Za treći regulatorni period ukupni troškovi poslovanja CGES-a na koje se može uticati predlažu se u iznosu od oko osam miliona eura za narednu godinu, 8,5 miliona eura za 2018.  i 8,49 miliona za 2019.

Troškovi poslovanja na koje se djelimično može uticati predlažu se, po godinama, u iznosu od oko 5,6 miliona eura, 5,75 miliona eura, odnosno 5,8 miliona.

Iz CGES-a su saopštili da troškovi poslovanja na koje se ne može uticati u narednoj godini iznose 2,52 miliona eura, u 2018. 2,59 miliona, a u posljednjoj godini regulatornog perioda 2,62 miliona.

Predložena vrijednost troška amortizacije je oko 6,6 miliona eura za narednu godinu, 6,44 miliona eura za 2018.  i 6,55 miliona eura za 2019.

Povrat na sredstva po godinama iznosi 10,03 miliona, 11,4 miliona i 12,22 miliona.

Iz CEDIS-a su kazali da će dokumentaciju za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena dostavljati RAE po fazama, prema stepenu gotovosti, do konačnog roka koji predviđaju metodologije.

Funkcionalna cjelina Elektroprivrede (EPCG) Distribucija, izdvojena je u junu u zasebno preduzeće CEDIS.

Osnivač CEDIS-a je EPCG u kojem ima 100 odsto vlasništva. CEDIS će u okviru jedinstvenog elektroenergetskog sistema Crne Gore obavljati djelatnost distribucije električne energije.

CEDIS je nezavisna kompanija koja će imati upravljačku funkciju i za svoje obaveze odgovarati cjelokupnom imovinom.

Drugi regulatorni period završava se 31. decembra ove godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније