Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 05. 2013. 19:55   >>  20:21 2

OPTIMIZAM

VIDEO: Žugić: Cijene će porasti manje nego PDV

Vlada po osnovu povećanja poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto očekuje određene benefite, ali i reperkusije koje mogu imati negativan odraz na standard i konkurentnost ekonomije, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

Prema njegovim riječima, doći će do povećanja cijena, ali značajno nižeg nego što je povećanje PDV-a i nevelikog udara na životni standard.

"Čini se da ukupni benefiti u odnosu na sve negativne posljedice su svakako značajniji i mislim da smo, koliko god da je teška i nepopularna mjera, uradili pravu stvar, da ujedno ostvarimo veći stepen finansijske fiskalne održivostii stabilnosti, a da na neki način sačuvamo socijalno najranjivije kategorije, kroz prizmu stvarnog udara na cijene i u dijelu konkurentnosti naše ekonomije i fiskalne politike, jer je ona preduslov dinamiziranja ekonomskog razvoja i aktiviranja stranih i domaćih investitora", kazao je Žugić novinarima na konferenciji u Splendidu.

Cilj Vlade je, kako je dodao, da negativne tendencije dugovremenih iskazanih deficita u budžetu i time generisanim nivoom javnog duga, koji je imao zabrinjavajuću dimenziju u dinamici, smanji u ovom periodu, prema cilju koji bi značio preokret dinamike i nivoa javnog duga.

"Kada država uspori sa plaćanjima, ili ne daj Bože, kada država prekine sa plaćanjima, onda je efekat prelivanja na sve ostale segmente, i realne i monetarne ekonomije, daleko teži nego, kako ga mi definišemo, neveliko povećanje PDV-a. Očekujemo da ovaj elemenat bude dodatna motivacija urednog izvršavanja obaveza države i sprječavanje tog negativnog efekta prelivanja sa jedne i sa druge strane, očekujemo da po osnovu ovog fiskalnog elementa, ostvarimo značajane prihode i u ovoj fiskalnoj godini", rekao je Žugić.

Žugić se nada da će povećanje PDV-a biti kratkoročnog karaktera. On je kazao da će na godišnjem nivou potencijalni prihodi kroz ovu mjeru biti oko 36 miliona eura.

(Mina business)

 

 

Kristina Pavićević, Televizija Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније