Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me/Mina-business [ Objavili: O.Z./P.R. ]

26. 08. 2016. 15:25   >>  20:18 25

PENZIONERI KAP-A

Najavili radikalizaciju protesta

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, najavili su radikalizacije protesta ukoliko Vlada ne riješi njihov problem. Oni su danas u podne blokirali magistralni put i kružni tok u podgoričkom naselju Zabjelo, iako su prethodno iz Uprave policije dobili obavještenje da nemaju dozvolu za blokiranje saobraćaja u tom dijelu grada.

Predstavnik pezionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da su bivši radnici te fabrike oslobodili Jadransku magistarlu i kružni tok na Zabjelu, koje su jutros blokirali, i krenuli ka centru Podgorice, gdje će nastaviti sa portestima.

"Nastavljamo sa protestima na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, od raskrsnice kod hotela Hilton do mosta Blaža Jovanovića. Ukoliko premijer, Milo Đukanović i Vlada, koja odlučuje o našem problemu, ne budu reagovali na upozorenje penzionera, povećaćemo stepen radikalizacije", poručio je Raković.

On je dodao da su bivši radnici radikalizacijom protesta stavili do znanja onima koji odlučuju o njihovim pitanjima da su spremni da se do kraja bore za sopstvena prava, čak i po cijenu života.

"Tu vrstu radikalizacije ne činimo mi, već Đukanović. Zaista smo šokirani time što se naše pitanje nije našlo na sjednici Vlade u četvrtak", rekao je Raković.

Penzioneri KAP-a su očekivali da na jučerašnjoj sjednici Vlade bude riješeno pitanje isplate otpremnina, jer je ministar finansija Raško Konjević kazao da je novac obezbijeđen.

Stečajni upravnik bi, kako navode, trebalo da dostavi spisak radnika za isplatu.

"To se može riješiti za pet minuta i pustiti automatski 5,4 miliona eura na žiro račune radnika, ali se ne rješava zbog neozbiljnosti Vlade i ministarstava ekonomije, finansija i rada", tvrdi Raković.

Vlada je juče zadužila radnu grupu da pripremi i predloži cjelovito rješenje realizacije Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a. Taj je zakon usvojen u julu prošle godine kao lex specialis, a penzioneri KAP-a protestuju od marta ove godine.

"Uz dužno poštovanje radne grupe, koja je najavljivana preko mjesec, smatram da je u pitanju taktiziranje. Nema potrebe za radnom grupom, jer je naše pitanje jasno i čisto", ocijenio je Raković.

Prema njegovim riječima, rješenje problema penzionera KAP-a nalazi se u zakonima o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a i o budžetu, tako da, kako tvrdi, nema potrebe za formiranjem radne grupe.

"U pitanju je zamajavanje javnosti, zbog čega radnici i reaguju. Unosi se zabuna u javnost u vezi sa našim problemom, koji se može riješiti veoma jednostavno", naveo je Raković.

U društvu bivših radnika od jutros je i predsjednik Radničke partije i poslanik Demokratskog fronta, Janko Vučinić.

"Došao sam na poziv radnika kao prdlagač zakona i potpisnik inicijative koje smo krajem jula ispred Skupštine poslali Vladi da na prvoj sjednici razmatraju realizaciju Zakona izmirenja obaveza prema bišim radnicima KAP-a. Međutim, izgleda da je to ignorisano. Ovi ljudi su bii primorani da protestima traže ono što i po zakonu pripada. Nažalost njihovi zahtjevi se nijesu ostvarilo, a to je krivica onih koji su trebali da realizuju taj zakon. Ja sam kroz Skupštinu učinio sve da im pomognem i da se izmire obaveze prema njima, ali to nije urodilo plodom. Jedini način na koji im sada mogu pomoći da e budem s njima u ovim radikalnim mjerama u ostvarivanju njihovih prava", kazao je Vučinić.

Penzioneri KAP-a, koji su od kraja marta protestovali tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, proteste su privremeno prekinuli krajem jula. Oni su proteste prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Skupština je zakon koji se odnosi na penzinere KAP-a usvojila u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније