Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

25. 08. 2016. 14:22 >> 20:18
10

RADIKALIZOVALI PROTEST

Penzioneri KAP-a blokirali centar PG

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji traže isplatu otpremnina, radikalizovali su proteste, jer Vlada u dnevni red današnje sjednice nije uvrstila raspravu o rješavanju njihovih problema.

 

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-biznis da će radnici do daljnjeg blokirati raskrsnicu kod hotela Hilton i mjesto gdje se spajaju bulevar Svetog Petra Cetinjskog i ulica Stanka Dragojevića.

„Blokiraćemo Blažov most, bulevar Svetog Petra Cetinjskog i mjesto kod hotela Hilton. Krenuli smo u najavljenu radikalizaciju po saznanju da naših problema nema na dnevnom redu Vlade“, naveo je Raković.

On je dodao da će bivši zaposleni blokirati dio centra Podgorice sve dok im se ne ispune zahtjevi, odnosno dok se ne realizuje Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a.

„Do daljnjeg čekamo odluku Vlade o realizaciji zakona. Nadamo se da će sagledati cjelokupnu situaciju i da će se naša prava konačno ostvariti“, poručio je Raković.

On smatra da situacija bivših radnika predstavlja ispit za vladavinu prava u Crnoj Gori.

„Za vrijeme protesta bivših radnika KAP-a, prikazan je pravi način borbe za ostvarenje sopstvenih prava“, rekao je Raković.

On tvrdi da se isplata otpremnina mogla veoma brzo realizovati, s obzirom na to da je Ministarstvo finansija obezbijedilo novac za tu svrhu i da je preostalo samo potraživanje spiskova od stečajnog upravnika.

„U pitanju je samo izgovor. Protestovaćemo sve do dana kada nam se isplate otpremnine, nećemo odustajati“, poručio je Raković.

Penzioneri KAP-a, koji su od kraja marta protestovali tražeći da im se isplate otpremnine shodno Zakonu o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a, koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, proteste su privremeno prekinuli krajem jula. Oni su proteste prekinuli zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Skupština je zakon koji se odnosi na penzinere KAP-a usvojila u julu prošle godine kao lex specialis. Penzioneri su prvobitno protestovali ispred zgrade Ministarstva finansija, da bi od početka maja blokirali podgorički bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Za isplatu 420 penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније