Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 05. 2013. 11:03 >> 13:04
6

OČEKIVANA ODLUKA

PDV u Crnoj Gori 19 odsto

Vlada Crne Gore je donijela odluku o povećanju više stope PDV-a sa postojećih 17 na 19 odsto i zadržavanju niže i nulte stope ovog poreza na istim nivoima, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako se navodi u saopštenju, osnovni motiv za donošenje ovakve odluke je nastojanje Vlade da zaustavi dalje pogoršanje indikatora fiskalne stabilnosti, u prvom redu pokazatelja javnog duga, koji je posljedica višegodišnjeg budžetskog deficita, odnosno nesklada između javnih prihoda i javnih rashoda.

„U slučaju daljeg produbljivanja ovog jaza, mogući scenario bi bio ugrožavanje budžetske likvidnosti, te, time, usporavanje u servisiranju obaveza koje Država ima, što bi imalo multiplikativne negativne efekte, i po građane i po realni sektor. Ovo potvrđuje nužnost donošenja teške i nepopularne odluke o povećanju stope PDV-a, koja će, u sadejstvu sa ostalim mjerama fiskalnog prilagođavanja, doprinijeti smanjenju potrebe za zaduživanjem i, time, smanjenju javnog duga u budućem periodu, što će unaprijediti stabilnost fiskalnog, finansijskog i makroekonomskog sistema“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva podsjećaju da su prethodno rađene analize pokazale da će selektivno povećanje stope PDV-a generisati jednokratan rast cijena, koji će biti ublažen zadržavanjem niže stope PDV-a od 7% na istom nivou.

„Podsjećamo da se niža stopa PDV-a odnosi, između ostalog, na: osnovne proizvode za ljudsku ishranu (hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, hranu za odojčad, mast, ulje, meso i šećer), ljekove, udžbenike, knjige i nastavna sredstva, štampu, računarsku opremu, usluge smještaja u hotelima, motelima, aparthotelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama, usluge javnog prevoza, usluge javne higijene, pogrebne usluge, stočnu hranu, usluge koje se naplaćuju putem ulaznica za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe“.

Zadržavanjem niže stope PDV-a na  7 odsto, uticaj na nivo cijena i životni standard biće manji, budući da proizvodi i usluge koji se oporezuju nižom stopom čine oko 50 odsto potrošačke korpe, navodi se u obrazloženju odluke Vlade.

„Na ovaj način biće zaštićene socijalno najranjivije kategorije stanovništva i onaj dio tražnje koji je apsolutno neelastičan u odnosu na kretanje cijena. Takođe će se, kroz selektivni pristup, zaštititi, dijelom, i konkurentnost privrede, posebno turističkog sektora, s obzirom da će usluge smještaja, kao i proizvodi za ishranu, čije cijene dominantno kreiraju cijene u oblasti turističkih usluga, biti i dalje oporezivane po nižoj, odnosno istoj stopi“.

Iz Ministarstva navode da je riječ o mjeri privremenog karaktera, i da će, u narednom periodu, pratiti efekte njene primjene, kako bi se odredili o eventualno dužoj primjeni ove odluke.

 

Đukanović uvjeren u privremenost odluke

Premijer Milo Đukanović je, gostujući na Radiju Crne Gore, rekao da su crnogorske poreske stope dobro određene, jer su se pokazale kao veoma inspirativne, zbog čega je bio protivnik njihovog podizanja.

 On je rekao da su, nakon mnogih analiza, došli do zaključka da je najpotentnija šansa povećanje PDV-a.

 „Gotovo da nema države EU koja u godinama krize nije posegla za povećanjem PDV-a“, rekao je Đukanović, uvjeren da će to biti privremena mjera, kako bi se vratili niskim poreskim stopama koje su inspirativne investitorima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније