Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 05. 2013. 08:07   >>  10:16

JEDINSTVENI

Vlast i opozicija: Ne prodavati EPCG

Elektroprivredu Crne Gore ne bi trebalo prodavati, složni su predstavnici vlasti i opozicije.

Svjetska banka sugerisala je u posljednjem izvještaju crnogorskoj vladi da bi za dugoročno rješavanje problema u sektoru energetike bilo najbolje da potpuno privatizuje EPCG. To je prva relevantna organizacija koja je predložila prodaju državne EPCG.

Poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović kazao je, Dnevnim novinama, da su oni predložili zakon kako bi spriječili prodaju državnog vlasništva u EPCG.

"Naš komentar je dat kroz predlog Zakona o zaštiti državnih interesa koji će se danas razmatrati na Skupštini, jasno i nedvosmisleno da Crna Gora mora ostati većinski vlasnik i EPCG i Elektroprenosnog sistema, kao i da rudnik u Pljevljima, koji je sada u privatnom vlasništvu, bude pripojen EPCG i na taj način država zaokruži većinsko vlasništvo", kazao je Damjanović.

U Pozitivnoj Crnoj Gori još ne žele ni da se pomene prodaja državne energetske kompanije. "Pozitivna se protivi i na pomen da se EPCG privatizuje. Dakle, protiv smo toga do daljnjeg", kazao je poslanik Pozitivne Mladen Bojanić.

Socijaldemokratska partija je ranije insistirala da se država obaveže da neće imati manje od 55 odsto vlasništva i da će biti većinski vlasnik EPCG. Taj stav imaju i danas.

"Za Socijaldemokratsku partiju je EPCG kičma energetskog sistema i apsolutno smo protiv njene prodaje. Elektropivredu ne smijemo prodati", kazao je Damir Šehović.

Iz Vlade su saopštili da se prodaja većinskog državnog vlasništva u EPCG ne nalazi u njenim aktuelnim privatizacionim planovima.

"Vlada naravno cijeni i pažljivo razmatra sve sugestije i savjete međunarodnih finansijskih institucija. U kontekstu ove konkretne sugestije Svjetske banke, treba imati u vidu da, u skladu sa ugovorom iz 2009. godine, manjinski akcionar, italijanska kompanija A2A, danas određuje menadžersku sturkturu u EPCG, čime inostrani partner dominatno utiče na tržišno ponašanje i poslovnu politiku kompanije", poručili su iz Vlade.

Poslanik Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević kazao je najprije da pitanje nije dobro, zatim da ne može da odgovori na pitanje, te da nigdje nije eksplicitno u Izvještaju napisano da neko od nas traži prodaju Elektroprivrede Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније