Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

12. 08. 2016. 15:12 >> 14:51

PRIJE ROKA

Pejović uplatio za staž rudarima

Bivšim radnicima nikšićkih Rudnika boksita, koji traže rješenja o trajnim penzijama, prvih dana septembra trebalo bi da bude povezan radni staž, jer je vlasnik Uniprom metala, Veselin Pejović, mjesec prije roka obezbijedio novac za tu namjenu, saznaje agencija Mina-business.

Predstavnik radnika, Mujo Muratović, kazao je da ga je Pejović obavijestio da je uplatio novac Privrednom sudu, čime će biti ispunjen zahtjev rudara zbog koga su u junu u šatorima protestovali ispred Sektora transporta u nikšićkom naselju Gračanica.

“Prvoj grupi od 250 radnika biće povezan staž za 2009. i 2010. godinu, među kojima je oko 130 rudara koji su protestovali, teško oboljeli kao i porodice preminulih kolega”, rekao je Muratović agenciji Mina-business.

On je kazao da je jutros razgovarao i sa stečajnim upravnikom Boksita, Mladenom Markovićem, koji mu je kazao da se mora sačekati 2. septembar zbog godišnjih odmora nadležnih iz Poreske uprave. Toj instituciji novac treba da bude prebačen kako bi bio povezan staž i rudari umjesto privremenih dobili trajna rješenja o penzijama.

“Očekujem da će Privredni sud ispuniti dogovoreno i prebaciti novac kako bi naš opravdani zahtjev bio ispunjen”, naveo je Muratović.

Radni staž treba da bude povezan u tri tranše, shodno dogovoru na sastanku 17. juna, kome su, pored predstavnika rudara, prisustvovali ministar ekonomije Vladimir Kavarić, Pejović i Marković.

Nakon tog sastanka rudari su prekinuli blokadu, a dogovoreni rok za uplatu sredstava bio je 10. septembar. Blokada izvoza i uvoza rude ispred rampe Sektora transporta trajala je desetak dana.

Grupi od oko 540 bivših radnika je za povezivanje staža iz 2009. i 2010. godine neophodno obezbijediti 1,35 miliona eura.

Nekadašnji radnici Boksita su kao tehnološki višak napustili preduzeće tokom 2009. i 2010. godine uz ponuđeni socijalni program, ali zbog nepovezanog staža, od šest mjeseci do najviše dvije godine, imaju samo rješenja o privremenim penzijama.

Radnici su ranije, shodno dogovoru, predali neophodnu dokumentaciju stečajnoj upravi, kako bi njihov zahtjev bio riješen, ali im staž nije povezan. Radnici su se zbog toga više puta obraćali nadležnim državnim organima, tražeći ono što im po zakonu pripada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније