Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

12. 08. 2016. 11:49 >> 11:30
2

PROGRAM VLADE

Poziv za modernizaciju industrije

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas javni poziv za učešće u pilot programu podrške za modernizaciju industrije, koji će trajati do utroška raspoloživih sredstava od 100 hiljada eura, odnosno najkasnije do 25. decembra ove godine.

Poziv je, kako je saopšteno iz Ministarstva, usmjeren na preduzeća koja posluju u oblasti prerađivačke industrije kao što su proizvodnja prehrambenih proizvoda, tekstilna, drvna, farmaceutska i metalna industrija i ostale prerađivačke djelatnosti.

„Cilj pilot programa, koji je Ministarstvo pripremilo u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), je jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unaprijeđenje poslovanja, produktivnosti, profitabilnosti, tehnoloških procesa, proizvoda i usluga, povećanje obima i vrijednosti prometa i smanjenje troškova finansiranja proizvodne opreme kroz subvencionisanje dijela troškova nabavke“, dodaje se u saopštenju.

Pilot program obuhvata sufinansiranje opravdanih troškova nabavke opreme do 20 odsto za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, odnosno do deset odsto za srednja, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Iznos odobrenih bespovratnih sredstava u visini od 20 odsto vrijednosti opreme ne može biti manji od pet hiljada EUR, niti veći od 20 hiljada EUR bez PDV-a, pa, samim tim, vrijednost nabavke opreme kreće se u rasponu od 25 hiljada EUR do 100 hiljada eura“, kazali su iz Ministarstva.

Preostala potrebna sredstava do 70 odsto za mala preduzeća, odnosno do 60 odsto za srednja, u skladu sa pravilima državne pomoći, obezbjeđuju se kroz kreditni aranžman sa IRF-om, po uslovima definisanim programom.

„U slučaju da su ukupni troškovi nabavke opreme veći od 100 hiljada eura, korisnik može da finansira razliku sopstvenim učešćem ili da za ovaj iznos uveća kreditni zahtjev kod IRF-a“, objasnili su iz Ministarstva.

Sredstva opredijeljena programom namijenjena su za sufinansiranje dijela opravdanih troškova nabavke nove proizvodne opreme i/ili mašina, polovne proizvodne opreme i/ili mašina ne starije od pet godina, novih djelova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara koja će se iskoristiti kako bi se stavile u pogon neiskorišćene mašine.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније