Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

01. 08. 2016. 14:50   >>  14:36 1

"HILJADU PLUS"

Vaučeri za 100 građana sa liste čekanja

Još sto građana sa liste čekanja u sklopu projekta "Hiljadu plus", dobilo je danas vaučere kojim im se omogućavaju stambeni krediti po najpovoljnijim uslovima na tržištu uručena je danas u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Peta grupa vaučera, odnosno druga za građana sa liste čekanja, uručeni su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Vaučeri su uručeni za 35 mladih bračnih parova, 53 zaposlena u javnom sektoru i 12 ostalim građanima. Priliku za realizaciju stambenog kredita po posebnim uslovima dobilo je ukupno 555 građana Crne Gore.

"Ovim projektom smo pružili mogućnost građanima da na jednostavan, pravičan i ekonomski isplativ način dođu do sopstvenog doma i da na tom putu imaju podršku države koja ih vodi kroz transparentan proces, čineći to kao odgovorna Vlada prema građanima. Cilj nam je da ovakav, ili sličan projekat, realizujemo i u narednim godinama, s obzirom na to da su njegovi osnovni motivi podrška građanima Crne Gore i podsticaj dinamičnom razvoju privrede", kazao je šef Kabineta ministra održivog razvoja i turizma, Uroš Andrijašević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, Andrijašević je najavio da će se narednog mjeseca najvjerovatnije podijeliti još jednu grupa vaučera, kako bi svaki od 674 građanina koji su ispunili uslove Javnog poziva, dobili priliku da riješe najvažnije životno pitanje.

On je istakao da je Ministarstvo već pokrenulo dodatan dijalog sa bankama u cilju dalje optimizacije procedura, kako bi građani na što jednostavniji način obezbijedili sebi dom. Takođe, izrazio je nadu da će se i građevinske kompanije prilagoditi olakšanim uslovima rješavanja stambenih pitanja građana.

Iz Ministarstva podsjećaju da u projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija, sedam komercijalnih banka i 674 građanina Crne Gore. "Projekat “Hiljadu plus” se realizuje kako bi se posebna pažnja poklonila osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima i građanima Crne Gore sa srednjim i nižim primanjima".

U projektu učestvuje 16 građevinskih kompanija i sedam komercijalnih banka.

Do danas je potpisano 295 predugovora građana sa građevinskim kompanijama i 204 ugovora o realizaciji stambenih kredita sa bankama.

"Predugovore je potpisalo 55 osoba koje su prioritet u projektu, 81 mladi bračni par, 94 zaposlena u javnom sektoru i 65 ostalih građana. Ugovore sa bankama su potpisala 32 prioritetne osobe, 56 mladih bračnih parova, 70 građana zaposlenih u javnom sektoru i 45 ostalih", precizira se u saopštenju.

Projekat je vrijedan 20 miliona eura, od čega polovinu obezbjeđuje država sredstvima zajma kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB), a 45 odsto iznosa pozvane komercijalne banke.

Projekat građanima omogućava uštede obezbjeđivanjem niže kamatne stope na stambene kredite u odnosu na tržišnu.

Visina kamatne stope na godišnjem nivou iznosi 3,99 odsto fiksno, za zaključene ugovore za kupovinu stanova po kupoprodajnoj cijeni do 1,09 hiljada eura po kvadratu neto korisne površine stambenog prostora, na period od 20 godina.

Projektom su, kako su naveli iz Ministarstva, takođe podstaknute ekonomske aktivnosti građevinskog i bankarskog sektora na tržištu i smanjene kamatne stope na stambene kredite crnogorskih komercijalnih banaka.

"Naime, prije početka projekta kamatne stope na stambene kredite su se kretale u rasponu od šest odsto do devet odsto, dok smo prethodnih mjeseci svjedoci sniženja kamatnih stopa i povoljnijih uslova banaka", zaključili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније