Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2016. 15:33 >> 15:18

UNIJA POSLODAVACA

Predstavljeni izvještaji o biznis barijerama

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) predstavila je danas tri nova strateška dokumenta o ključnim biznis barijerama, kojima, prema riječima njenih predstavnika, nastavlja aktivnosti u cilju uspostavljanja ambijenta koji je stimulativan i podsticajan za održivi razvoj preduzeća.

Sadržaj ta tri strateška dokumenta, pod nazivom Pristup finansijskim sredstvima, Korupcija u Crnoj Gori i Neusklađenost tržišta rada i obrazovanog sistema, je, kako je objašnjeno, baziran na ranije objavljenom strateškom dokumentu UPCG - Pet ubica biznisa, kao i rezultatima tematskih istraživanja koja su sprovedena početkom godine.

Predsjednik UPCG, Svetlana Vuksanović, saopštila je da je cilj te poslovne asocijacije da tim izvještajima ponudi sadržaj koji će dodatno pomoći započetim procesima u zemlji i biti od koristi u pripremi budućih politika i mjera koje su u interesu razvoja privrede, povećanja zaposlenosti i snažnijeg ekonomskog rasta.

"Uspostavljanje stimulativnog poslovnog ambijenta predstavlja glavni preduslov funkcionisanja privrede, povećanja ekonomskih aktivnosti, očuvanja postojećih i kreiranja novih radnih mjesta, stabilnog i dugoročno održivog razvoja", navela je Vuksanović.

Prema njenim riječima, ekonomija realnog sektora, onog koji stvara, zapošljava, puni budžet i čini pokretačku snagu razvoja Crne Gore, zahtijeva posebnu pažnju i punu podršku kreatora politika i donosioca odluka na svim nivoima upravljanja.

"U UPCG vjerujemo da je krajnje vrijeme da nadležni to shvate, a zatim i djeluju u tom pravcu", smatra Vuksanović.

Izvještaji su pokazali da je otežan pristup finansijskim sredstvima jedan od ključnih problema za poslovanje preduzeća i da je postojeća situacija u Crnoj Gori i dalje nepovoljna, iako posljednje tri godine postoji kontinuirani napredak po ovoj oblasti.

Koautor izvještaja pod nazivom Pristup finansijskim sredstvima u Crnoj Gori, Predrag Drecun, kazao je da se pristup finansijskim sredstvima poboljšava, ali da je daleko od nivoa u EU.

"Hrabri činjenica da država naglašava ulogu Investiciono razvojnog fonda (IRF) da sve više direktno finansira mala i srednja preduzeća. Ono što ostaje veliki problem je struktura spoljnotrgovinskog deficita kao značajnog generatora unutrašnje nelikvidnosti privrede koja provocira pojačanu tražnju za novcem od strane privrede", ocijenio je Drecun.

Jedan od koautora izvještaja pod natzivom Neusklađenost tržišta rada i obrazovanog sistema u Crnoj Gori, Jovan Đurašković, smatra da sistem formalnog obrazovanja u Crnoj Gori nema sluha za potrebe tržišta.

"Primat kvantiteta nad kvalitetom doprinio je ubrzanom rastu broja diplomaca, što za posljedicu ima rast broja nezaposlenih visokoškolaca. Nedovoljna specijalizacija studijskih programa i obrazovnih programa na nivou opšteg srednjeg obrazovanja dovodi do stvaranja znanja niske upotrebne vrijednosti", rekao je Đurašković.

On je dodao da je prisutan sindrom "lakše do diplome – teže do posla".

Đurašković smatra da je neophodno unaprijediti saradnju i partnerstvo između obrazovnih institucija, javnih službi za zapošljavanje i UPCG, razvijati praktičnu nastavu na svim nivoima obrazovanja, konkretizovati znanja i vještine, afirmisati samoobrazovanje i preduzetničko učenje.

"Na novou preduzeća, potrebno je razvijati dugoročno orijentisanu funkciju menadžmenta ljudskih resursa", rekao je Đurašković.

Izvještaji pokazuju i da privrednici nijesu dovoljno proaktivni i spremni da se protiv korupcije bore u mjeri u kojoj je to potrebno.

"Razlog za to je nedovoljno pozavanje procedura i mogućnosti prijavljivanja ovakve vrste postupanja, ali i nepovjerenje u instititucije da će na adekvatan način tretirati prijave", rekli su iz UPCG.

Koautor izvještaja koj ise odnosi na korupciju u Crnoj Gori, Edin Koljenović, saopštio je da korupcija u crnogorskom društvu postoji na zabrinjavajućem nivou koji je proširen do te mjere da stvara negativne matrice odnosa u svakodnevnom životu.

"Određene vrste korupcije ostavljaju ozbiljne posljedice na biznis sektor i ekonomske rezultate i mogu postati ozbiljna prepreka za privatno i strano ulaganje, te ukupan razvoj trgovine i ekonomije. Korupcija sprečava sigurno i racionalno investiranje, usporava i onemogućava razvoj i ograničava trgovinu, dovodi do neracionalnog i rasipničkog korištenja javnih sredstava, podstiče sivu ekonomiju", smatra Koljenović.

UPCG je kao „pet ubica biznisa“ identifikovala neodgovarajući regulatorni sistem, otežan pristup finansijskim sredstvima, veliku zastupljenost sive ekonomije, postojanje korupcije u svim oblastima i nivoima, nesklad između obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније