Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R.

25. 07. 2016. 18:58 >> 18:40

RAKČEVIĆ OCIJENIO

EPCG da ostane u rukama države

Elektroprivredni sistem kao kičma Crne Gore mora ostati u rukama i pod kontrolom države, ne samo zbog državnih i nacionalnih, već i zbog ekonomskih, socijalnih i ekoloških razloga, smatra lider Građanskog pokreta URA, Žarko Rakčević.

Rakčević je ocijenio da je javnost mora da zna zašto se novim ugovorom Vlade sa A2A "preko noći poništavaju i zamjenjuju toliko hvaljeni ugovori iz septembra 2009. godine".

"Građani moraju da znaju šta je rezultat sedmogodišnjeg partnerstva Vlade i A2A. Koji su ostvareni investicioni i operativni indikatori i da li je A2A uspješno upravljala Elektroprivredom i prikupila minimum 80 poena", naveo je Rakčević u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da je važno da javnost i građani znaju da se na osnovu ugovora očekivao profit od 300 miliona eura za pet godina, a da je upravljanjem A2A ostvareno manje od pet miliona eura profita.

"Zbog javnosti i građana važno je istaći da se A2A ugovorom obavezala da će do 2014. gubici na distributivnoj mreži biti maksimalno 11 odsto, a oni su bili 17,6 odsto. Nijesu ispunjene ni ugovorne obaveze indikatori kada su u pitanju ekološki standardi – emisija štetnih čestica i sanitarno-tehnološko otpadnih voda", kazao je Rakčević.

On je rekao da je izvjesno da su efekti ugovora o upravljanju vrlo skromni i da je broj poena daleko ispod 80.

Rakčević je kazao da se postavljaja pitanje zašto nije poštovan ugovor iz 2009. i zašto Vlada nije insistirala na dostavljanju nacrta i mišljenja shodno članu 13.4.1. najkasnije mjesec i 15 dana prije isteka ugovornog roka o upravljanju?

"Koji su razlozi da nije angažovan nezavisan ekspert koji bi dao mišljenje o uspješnosti upravljanja? Zašto se Vlada plašila izvjesno negativnog mišljenja o uspješnosti upravljanja A2A? Zašto Vlada nije na osnovu negativnog mišljenja uspješnosti pokrenula proces 'call' opcije prodavca kako bi otvorila ugovornu mogućnost da kupi i prenese bespogovorno svih 41,75% akcija A2A?", naveo je Rakčević.

Prema njegovim riječima, u ovom času na tržištu 54,78 miliona akcija A2A ne vrijede 250 miliona eura već oko 170 miliona, dakle 80 miliona eura manje.

Rakčević je kazao da javnost mora da zna sve detalje o krivičnom postupku i šteti nanijetoj Elektroprivredi Crne Gore za koju su optuženi dva bivša finansijska i bivši izvršni direktor EPCG iz redova A2A.

"Naime, prema javno saopštenim informacijama (MANS) putem konsultantskih ugovora A2A je iz EPCG u periodu 2010-2014 isisao 11,9 miliona eura. Čiji je onda interes da se ponište važeći ugovori i da se odreknemo arbitraže umjesto da se insistiralo na ugovornoj ocjeni (negativnoj) o uspješnosti upravljanja?", upitao je Rakčević.

On je ocijenio da važeći ugovor Vlade i A2A u mnogim djelovima pruža bolju zaštitu Elektroprivredi i državnim interesima Crne Gore.

"Vrlo su problematični argumenti da se preko noći urgentno stari ugovor stavi van snage. Prije toga Vlada i njeni plaćeni savjetnici moraju javnosti da daju odgovore zašto bi se ukinula dobra mogućnost zaštite za Crnu Goru, takozvana 'call' opcija prodavca kojom se državi Crnoj Gori garantuje pravo na otkup svih akcija A2A?", kazao je Rakčević i dodao da je "put opcija koju jednostrano favorizuju propagandisti vlasti je malo realna".

"To je mamac – zec priča za javnost da bi se predstavilo fantastičnim uspjehom kako je vlada uspjela da nešto što je plaćeno 430 miliona eura prije sedam godina, sada navodno kupi od A2A za svega 250 miliona eura", kazao je Rakčević.

On je rekao da su u URA-i uvjereni da iz mnogo razloga A2A neće aktivirati bajkovitu put opciju do krajnjeg roka 31.03.2017. Poslije tog roka ta mamac priča ne važi, a ukinuće se zaštita 'call' opcije.

"URA vjeruje da se mora postići dogovor svih odgovornih subjekata i spriječiti mogućnost da preprodajom 41,75% akcija EPCG dođe u vlasništvo nekome ko ne mari za državne, nacionalne, ekonomske, socijalne i ekološke interese naše države i građana. Zato URA traži javnost, stručnu raspravu i odlaganje usvajanja ovog ugovora na par nedjelja", rekao je Rakčević.

On je ocijenio da se forsiranjem da se bez valjanih odgovora 28. jula novi ugovor usvoji u Parlamentu rizikuje previše. "Vjerujemo da demokratskoj javnosti Crne Gore moraju biti jasno pruženi odgovori bez doskorašnjih tajnovitosti i opasne brzine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније