Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business; Objava: I.P. ]

18. 07. 2016. 12:12 >> 11:53

VUJOVIĆ SMATRA

Buljaricu ranije trebalo privesti namjeni

Lokalitet Buljarica trebalo je da bude znatno ranije priveden namjeni i to na način koji bi zadovoljio sve zainteresovane strane, ocijenio je potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović.


“Otpočeti postupak valorizacije lokaliteta Buljarica ukazuje da nadležni državni organi o pitanjima od opšteg interesa u svom radu moraju biti transparentniji, otvoreniji za saradnju sa građanima i efikasniji”, naveo je Vujović u saopštenju.

On je rekao da je do nedavno važećim Generalnim urbanističkim planom (GUP) Kamenovo-Buljarica, lokalitetu Buljarice na transparentan način bila određena razvojna koncepcija, koja je u svojoj sadržini obuhvatala sve neophodne prostorne i ekološke karakteristike tog područja.

GUP Kamenovo-Buljarice je, kako je podsjetio Vujović, donijet 2005. godine konsenzusom u Skupštini opštine Budva i u potpunosti je korespondirao sa kasnije usvojenim Prostornim planom Crne Gore.

Vujović je kazao da je posebnost tog poduhvata bila činjenica da je to svojevremeno bio prvi slučaj da je određena javna politika bila pretočena u prostorno-planska dokumenta. Lokalna samouprava i tadašnje Udruženje zemljovlasnika Buljarice postigli su dogovor oko turističkog razvoja Buljarice na principu javno-privatnog partnerstva.

"Ne ulazeći u analizu sumnjivih razloga zbog kojih Virgin Bay Resort nije realizovan, indikativno je da se procesi privatizacije Buljarice i usvajanja Prostornog plana posebne namjene za obalno područje Crne Gore i detaljnog urbanističkog plana (DUP) Buljarica 1 realizuju u istom vremenskom periodu", rekao je Vujović.

Posebnu pažnju, kako je naveo, privlači činjenica da javnosti nije na uvid dostavljen Programski zadatak Nacrta Prostornog plana za obalno područje i da postoji neusklađenost sa Prostornim planom Crne Gore.

"Ovim Nacrtom prostoru Buljarica određena je neka nedefinisana 'mješovita namjena' prostora koju prati uvećanje zone zahvata“, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, takvi negativni trendovi u planiranju i uređenju prostora trebalo bi da zabrinu sve nadležne instance, prije svih Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

"Crnogorskom prostoru, a posebno našem priobalju i nacionalnim parkovima, potrebna planska dokumenta čijom realizacijom ne bi bio ugrožen održivi razvoj“, dodao je Vujović.

Investicije u turizmu treba, kako je ocijenio, da budu primjerene održivom razvoju i iza njih ne bi trebalo da se kriju stambeni projekti građevinskih lobija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније