Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 05. 2013. 15:43 >> 15:45

NAKON POLITIČKIH

Drobnič: EU će pitati i o KAP-u

Evropska unija do sada u pregovorima nije zaoštravala pitanje Kombinata aluminijuma, jer su na dnevnom redu politička pitanja i vladavina prava, ali će vrlo brzo saopštiti stavove, najavio je šef evropske Delegacije u Podgorici, Mitja Drobnič.

On je kazao da se sada akcenat stavlja na politička pitanja, jer dok se ona ne riješe ili dok se ne uspostave neki osnovni standardi, to će predstavljati problem za ostala poglavlja koja su tehnička, ekonomska ili finansijska.

»Zašto nijesmo za sada suviše zaoštravali pitanje KAP-a? Ako bi još to unijeli u diskusiju onda bi preopteretili, mada moramo reći da je tome sada kraj jer je Vlada počela ulaziti u fazu donošenja konkretnih odluka«, rekao je Drobnič na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

On je naveo da će EU vrlo brzo saopštiti stavove, jer je jasno da je svako rješenje koje pretpostavlja državne subvencije u suprotnosti ne sa članstvom, nego sa obavezama stabilizacionog sporazuma.

»U ovoj početnoj fazi svjesno ne opterećujemo debatu, odnosno, odnose sa nekim stvarima jer bi to bilo previše. Zbog toga se sada koncentrišemo na ta pitanja vladavine prava. Normalno, imamo pripremljene i ostale stvari«, rekao je Drobnič.

Svake godine se, kako je naveo, ponovo napiše ekonomski pristupni program, prati se situacija u Crnoj Gori i to će doći na dnevni red kad budu na red došla druga poglavlja.

Prema njegovim riječima, dolazi i pitanje finansijske kontrole, što je tehničko pitanje, ali koje ima velike političke implikcije.

»To politika još ne zna šta ih čeka. Ono dolazi kao amin u crkvi, što se kaže«, dodao je Drobnič.

On je poručio da država treba da vodi računa o javnom dugu i budžetskom deficitu.

»Zašto? Jer Crna Gora upotrebljava euro i kada uđe u EU, skoro sigurno je da neće ući u eurozonu«, naveo je Drobnič.

Prema tome, kako je ocijenio, moraće se naći neka politička odluka o tome da Crna Gora može i dalje upotrebljavati euro.

»Ta odluka će biti realna i moguća ako Crna Gora bude bila u okviru Mastrihtskih kriterijuma, a ako dug bude 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zaboravite to«, poručio je Drobnič.

 

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније