Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: D.Ž.

12. 07. 2016. 20:54   >>  20:36 2

PORUKA IZ SDP-A

"Oni koji rade za praznike da zahvale Kavariću"

Ministarstvo ekonomije odbija da pune tri godine od izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima donese Propis o kriterijumima i pravilima o izdavanju dozvola za rad u praznične dane, neophodan za njegovo sprovođenje, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Član Predsjednišva SDP i savjetnik u Klubu poslanika SDP, Bojan Zeković, kazao je da desetine hiljada radnika koji budu radili sjutra i u četvrtak, kao i oni koji su radili 21. maja, mogu za to da „zahvale“ ministru ekonomije Vladimiru Kavariću, koji odbijanjem da ispoštuje zakon krši njihova prava.

“Iako zakon propisuje da su dani državnih praznika neradni, zbog nezakonitog rada Ministarstva ekonomije, Crna Gora je država u kojoj poslodavac svojom voljom može praznične dane učiniti radnim, pa tako za dan Dan državnosti, Praznik rada ili Dan nezavisnosti rade od građevinskih firmi do prodavnica bijele tehnike i robe široke potrošnje”, naveo je Zeković u saopštenju.

On je kazao da je zbog nepoštovanja zakona i Socijalni savjet još prošle godine donio zaključak o potrebi rješavanja problema u njegovoj primjeni, što opet sabotira Ministarstvo ekonomije.

“Kavarić je još 2014. godine nepoštovanje zakona branio procjenom da bi privrednici trpjeli štetu u slučaju njegove primjene. Ministar ne smatra da privrednici trpe štetu zato što se porez koji plaćaju ne koristi da se unaprijeđuje država u kojoj posluju i žive, već se plaćaju stotine miliona garancija svjetskim milijarderima”, rekao je Zeković.

Ministar, kako je dodao, ne smatra ni da privreda trpi štetu što su pojedini privrednici prinuđeni da plaćaju reket članovima organizovanih kriminalnih grupa, niti se javno oglasio povodom toga.

“Najveći problem privrede, zbog koga mora i da krši zakon, po ministrovoj ocjeni je odluka države da slavi Dan državnosti - dan priznanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu i dan opštenarodnog ustanka protiv fašizma”, rekao je Zeković.

On je ocijenio da očigledno nerazumijevanje ideje i smisla državnih praznika od nekog pojedinca, pa makar on bio i ministar, nije razlog da se kroz nepoštovanje njenih praznika vrijeđa država.

“Da nije bilo 13. jula možda ne bi bilo ni države ni ekonomije, pa gospodin Kavarić ne bi imao gdje i čega biti ministar. Zbog toga i zbog radnika koji neće 'spajati petak', već će raditi i srijedu i četvrtak pozivam ministra da poslije tri godine odbijanja obavi zakonsku obavezu”, kazao je Zeković.

SDP se, kako je dodao, zalaže za poštovanje prava radnika i insistiraće na tom pitanju sve do njegovog rješavanja.

“Svi koji se zalažu za drugačija zakonska rješenja imaju pravo da iniciraju izmjene, ali nikako nemaju pravo da nepoštuju zakone, a najmanje to pravo imaju ministarstva i drugi organi uprave kojima je sprovođenje zakona primarni zadatak”, zaključio je Zeković.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније