Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z. [ Mina Business ]

08. 07. 2016. 22:26 >> 22:06

IZ MMF-a PORUČILI

Neophodno oprezno vođenje fiskalne politike

U fiskalnoj politici Crne Gore prisutni su izazovi, zbog čega je neophodno oprezno vođenje i izrada plana sanacije u narednom periodu, saopštili su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članovi Misije MMF-a su ove sedmice, tokom boravka u Crnoj Gori, održali niz sastanaka sa predstavnicima Vlade i Centralne banke (CBCG).

Kako je saopšteno iz CBCG, šef Misije MMF-a, Alasdair Scott, je održao prezentaciju na temu Uticaj Brexita na Crnu Goru i Evropu.

„Dogovoreno je da se razgovori nastave tokom godišnjeg zasijedanja MMF-a u oktobru“, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanaka su, kako se dodaje, razmijenjena mišljenja i podaci kako bi se članovi Misije upoznali sa ključnim ekonomskim izazovima i rizicima koji su prisutni u Crnoj Gori.

„Takođe, razmatrana su pitanja iz oblasti bankarskog sektora, kao što su opšta kretanja i parametri poslovanja bankarskog sektora u Crnoj Gori, uslovi kreditiranja, kvalitet aktive, kamatne stope“, kazali su iz CBCG.

Guverner CBCG, Milojica Dakić, saopštio je da su podaci iz prvog kvartala ove godine ohrabrujući i da ukazuju na nastavak trenda rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Dakić je rekao i da je bankarski sistem solventan, da su banke izuzetno likvidne i da kamatne stope imaju opadajuću tendenciju, iako su i dalje iznad nivoa koji bi se mogao ocijeniti kao poželjan.

On je dodao da je prisutno veliko interesovanje za osnivanje banaka u Crnoj Gori i da su u poslednje dvije godine otvorene četiri nove banke.

Na sastancima sa predstavnicima MMF-a je konstatovano da tendencija opadanja loših kredita djeluje ohrabrujuće i da je ona sve manje sistemsko pitanje, a sve više individualno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније