Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z.

29. 06. 2016. 21:03 >> 20:55
1

TENDERSKA KOMISIJA

"Povjerljivo" ukida organ koji ga odredi

Stepen tajnosti „povjerljivo“ na dokumentaciji može biti ukinut samo odlukom onog organa koji ga je odredio, saopštili su iz Tenderske komisije za privatizaciju i kapitalne projekte i naveli da oni nijesu odredili taj stepen.

Iz komisije su, u reagovanju na navode potpredsjednika Vlade, Milorada Vujovića, rekli da je stepen tajnosti na Tendersku dokumentaciju odredio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte rješenjem o određivanju stepena tajnosti broj 01-283/3, od 31. jula 2014.godine, i označio tu dokumentaciju stepenom tajnosti „povjerljivo“.

U saopštenju komisije kaže se da član 18 Zakona o tajnosti podataka predviđa u stavu 1 da ovlašćeno lice za određivanje stepena tajnosti podataka, određuje i način prestanka tajnosti, određivanjem datuma prestanka u okviru rokova iz člana 19 tog Zakona (pet godina za podatke označene stepenom tajnosti „Povjerljivo“).

"Dakle, stepen tajnosti može biti ukinut samo odlukom onog organa koji g“a je odredio, radi čega je Tenderska komisija pogrešna adresa za ovakav zahtjev, jer nije odredila stepen tajnosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da, shodno članu 4 Zakona o tajnosti podataka na koji se poziva Vujović, tajnost podataka se ne može odrediti - radi prikrivanja izvršenja krivičnog djela, ugrožavanja životne sredine, ograničavanja konkurencije, prekoračenje ili zloupotrebe ovlašćenja, nezakonitog akta i postupanja ili administrativne greške organa.

Iz komisije su objasnili da je u konkretnom slučaju tajnost podataka određena u skladu sa članom 3 Zakona.

„Pozivanje Vujovića na član 26 Zakona o tajnosti podataka, po kome pristup tajnim podacima bez dozvole za pristup, pored ostalih, ima i potpredsjednik Vlade je nepotpuno, jer ovaj član u stavu 2 predviđa da ovakav pristup lica iz stava 1 imaju samo tajnim podacima potrebnim za vršenje njihovih ovlašćenja, te da su dužni da prilikom stupanja na dužnost potpišu izjavu da će sa tajnim podacima postupati u skladu sa zakonom i drugim odgovarajućim propisima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da im nije poznato da Vujović ima takva ovlašćenja, niti da je potpisao izjavu o povjerljivosti u skladu sa zakonom.

„Budući da se Vujović poziva na Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, i to na članove 7 i 8, ističemo da se član 7 odnosi na ovlašćenja postavljenih lica od Vlade - Generalni direktor u ministarstvu, pomoćnik starješine organa uprave, pomoćnik u fondu, zavodu i ustanovi i pomoćnik starješine organa lokalne uprave, što evidentno Vujović nije, već je on potpredsjednik Vlade“, saopšteno je iz komisije.

Ističe se da se praćenje i kontrolu korišćenja državnih resursa i resursa u opštinama vrši u skladu sa ovlašćenjima tog Zakona za period od dana izbora članova Vlade, u skladu sa Sporazumom, do dana utvrđivanja konačnih rezultata izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore u 2016. godini.

„Sam Vujović ističe da su akti koje traži razmatrani na Sjednici Vlade Crne Gore održanoj 21. aprila 2016. godine, kada on nije bio član Vlade, što pored navedenog opovrgava njegovu tvrdnju o kršenju člana 7 i člana 8 Zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније