Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: O.Z. [ Mina business ]

28. 06. 2016. 22:47 >> 22:37

DRVNA INDUSTRIJA

Problem preveliko administriranje

Raspodjela šuma na korišćenje, koja se godinama obavlja kasno, kao i preveliko administriranje su ključni problemi sa kojima se suočavaju preduzeća iz drvne industrije, dok su predstavnici nadležnih organa kazali da su spremni da pomognu u njihovom rješavanju.

Predstavnici tih preduzeća su na sjednici Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti Privredne komore (PKCG) saopštili da se u realizaciji poslova suočavaju sa prevelikim administriranjem, odnosno potrebom dostavljanja fotokopija dokumenata koja su već dostupna na razne načine, nepreglednost obrazaca, pitanja depozita, garancija i avansa.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume su, kako je saopšteno iz PKCG, iskazali razumijevanje za ukazane probleme i spremnost za njihovo brzo rješavanje.

U cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta i obezbjeđivanju zakonitosti i efikasnosti u sprovođenju procedura, predloženo je da Radna grupa sastavljena od članova odbora u što kraćem roku predloži kriterijume za raspodjelu koncesija, što bi poslužilo za definisanje izmjena i dopuna važećeg Pravilnika o uslovima, kriterijumima i podkriterijumima, koji u pogledu tehničko-tehnološke opremljenosti i broja zaposlenih, treba da ispunjavaju preduzeća za dobijanje prava za godišnje i dugoročno korišćenje šuma.

“Time bi se razriješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i koristili proizvodni kapaciteti, zaustavila preprodaja i izvoz najkvalitetnije sirovine, povećala zaposlenost”, saopšteno je na Odboru.

Javni poziv za davanje šuma za ovu godinu, u šumskim područjima Podgorica, Bijelo Polje, Pljevlja, Plužine, Kolašin, Žabljak, Nikšić, Danilovgrad, Rožaje, Andrijevica, Petnjica i Berane, još nije objavljen.

“Predlaže se objavljivanje javnog poziva što je moguće prije, jer zbog nedostatka sirovine mnoga preduzeća ne rade punim kapacitetom u glavnoj sezoni, što uz objektivne probleme negativno utiče na poslovanje i dovodi preduzeća u finansijsku blokadu i nelikvidnost”, rekli su iz PKCG.

Odbor je razmotrio Informaciju o tekućim privrednim kretanjima u periodu od januara do maja, sa Programom gazdovanja šumama i Odlukom o davanju šuma na korišćenje za ovu godinu.

Programom gazdovanja šumama za ovu godinu, ukupna raspoloživa drvna masa koja može biti predmet korišćenja šuma u ovoj godini iznosi 701,79 hiljada metara kubnih bruto drvne mase. U ovu količinu uključena je drvna masa koju je Uprava za šume planirala za korišćenje putem koncesija ili jednogodišnjih ugovora o korišćenju šuma u ovoj godini, zatim drvna masa koja nije ugovorena i koju nijesu realizovali koncesionari odnosno korisnici šuma, kao i drvna masa koja je predviđena planskim dokumentima za sječu ali koju Uprava za šume, iz više razloga, nije učinila operativnom za korišćenje.

“Međutim, pribavljeni podaci pokazuju da je Uprava za šume realizovala doznaku stabala za sječu i uradila izvođačke projekte za 340,06 hiljada metara kubnih bruto drvne mase, što znači da se shodno zakonskim propisim redovne sječe mogu obavljati samo za navedene količine drveta”, navodi se iz PKCG.

Od planirane sječe u državnim šumama od 565,19 hiljada metara kubnih bruto drvne mase, za redovne sječe planirano je 340,06 hiljada metara kubnih bruto drvne mase, a za snadbijevanje stanovništva u ruralnim područjima 63,23 hiljade metara kubnih. Prema datim količinama planirani prihod iznosi 7,37 miliona eura.

Na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna ostvarena proizvodnja bruto drvne mase za pet mjeseci iznosi 73,23 hiljade metara kubnih bruto drvne mase, i veća je 21,4 odsto u odnosu isti prošlogodišnji period.

“Uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 32,7 miliona eura, što predstavlja 5,8 odsto ukupnog uvoza. U ovim kategorijama najviše se uvozi namještaj, u iznosu od 16,8 miliona EUR, i to kancelarijski namještaj sa 7,4 miliona EUR, funkcionalni i medicinski namještaj sa 4,1 milion. U kategoriji hartije i štampe najveći je uvoz novinska hartija i kartona za pisanje i štampanje, sirovina za toaletnu hartiju sa 1,4 miliona eura i uvoz štampe sa 2,2 milion eura”, precizira se u saopštenju.

Izvoz drveta, hartije, štampe i namještaja iznosi 8,65 miliona EUR. Najviše se izvezlo ukupno hartije i papira u iznosu od 1,65 miliona eura.

Drveta je ukupno izvezeno 6,7 miliona eura, a uvezeno 7,4 miliona EUR, što predstavlja sedam odsto ukupnog izvoza. Najviše je izvezeno rezane građe, u vrijednosti od 4,37 miliona eura, sirovine je izvezeno dva miliona eura, što je u odnosu na četiri mjeseca prošle godine više 29 odsto, odnosno 30 odsto ukupnog izvoza drveta za ovogodišja četiri mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније