Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

28. 06. 2016. 11:44 >> 20:10
3

LAZOVIĆ SAOPŠTIO

A2A prihvatila da gradi drugi blok TE

Kompanija A2A je prihvatila plan da sa crnogorskom stranom u Elektroprivredi (EPCG) gradi drugi blok Termoelektrane, saopštio je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, navodeći da može doći do izmjena. Lazović je, za RTCG, kazao da su interesi Crne Gore u cijelom poslu zaštićeni.

 

Lazović ističe da su pregovori sa Italijanima u završnici.

"Sve dok ne potpišete ugovor morate biti oprezni. A2A ne gradi, ona je naš partner u EPCG, drugi najveći akcionar, i oni su podržali naš zahtjev da zajedno pristupimo izgradnji II bloka. A mi smo se u toj formi nacrta ugovora osigurali da u slučaju da oni odustanu da se to ne odrazi na dinamiku izgradnje II bloka TE. Ugovor smo priveli kraju i ostale su samo pravne finese i detalji i računam da ćemo i taj ugovor kao i među državni sporazum sa Češkom imati na ovoj sjedncii Vlade ili najkasnije naredne nedelje.", kazao je Lazović gostujući u Dnevniku RTCG.

On je posjetio da će gradnja drugog bloka koštati više stotina miliona eura.

"Ovaj projekat je na osnovu ponude koju je imala Škoda praha kao prvorangirani ponuđač bio 338 miliona eura pri čemu smo na osnovu dodatnih tehničkih zahtjeva i specifikacija imali povećanje od 10 miliona eura, ali moram da pohvalim naš pregovarački tim koji je dobio mandat od Vlade i EPCG da pregovara sa češkom kompanijom da su uspjeli da dosad već narpave značajno smanjenje cijene i očekujemo do kraja ove nedelje konačnu ponudu Škoda Prahe. I da ćemo to imati u toj paket ponudi koju zaokružujemo sa ugovorom, A2A, državnim sporazumom i ugovorom sa Škodom prahom.", rekao je Lazović.

Potpredsjednik Vlade je naveo da su benefiti izgradnje drugog bloka brojni.

"Prvo su energetske, Termoelektrana proizvodi skoro pola godišnje proizvodnje elektične energije u Crnoj Gori. Moramo zatvarati prvi blok iz mnogo razloga koji su javnosti poznati ako ne budemo imali izgrađen II blok moramo skoro 60% sadašnje proizvodnje da uvozimo što bi bilo pogubno za Crnu Goru. Vi znate da Pljevlja nemaju mnogo resursa pored uglja drveta i tako dalje. Ako ne iskorsitimo 110 000 000 tona lignita koji se nalazi na lokaciji Maoče i 70 00 0000 tona koji se nalaze na drugim lokacijama to će jednom za sva vremena biti zarobljen resurs i kapital i to moramo iskoristiti. Veoma bitan benefit i efekat je u tom ekonomskom razvojnom smislu. Jer ćemo na taj način aktivirati te potencijale istovremeo terba da znat da nam je to veoma bitno i zbog balansa i elektroenergetskog bilansa. U sušnim godinama ne možete se oslanjati do kraja na hidro izvore i u tom momentu vam proizvodnja električne energije iz drugih izvora naročito iz termoizvora dođe kao nešto što balansira ukupan sistem. Ili ako hoćete iz socijalnog ugla veoma bitan projekat. U slučaju da nemamo izgrađen II blok a mora se zatvoriti I blok onda se postavlja pitanje što će nam rudnik. Tamo je 1050 zapsolenih plus 350 u Termoelektrani, nova zapošlajvanja i očuvanje ekonomskih aktivnosti u gradu koji je itekako u prethodnom periodu imao dosta izazova. Treba spomenuti toplifikaciju Pljevalja i ekološki aspekt. Jer će drugi blok biti izgrađen u skladu sa najzahtjevnijim standardima kad je ekologija u pitanju," kazao je Lazović.

On tvrdi da je potpuno zaštićen interes države u tom poslu.

"Tu smo uspjeli maksimalno da zaštitimo interese države. Kao što znate 2010. italijansa kompainija je 41,75% akcija platila 434 miliona eura odjednom. Mi smo sa njima ispregovarali da u slučaju da dođe do aktiviranja tih izlaza put opcije, da će država kupiti sve njihove akcije i da ćemo to platiti 250 miliona eura u sedam godišnjih rata. Ako napravite i jedan diskontni račun onda to na današnji dan ispada mnogo manje. U tom pogledu smo maksimalno zaštitili interese države, ali to je opcija za slučaj da se odluče da izađu, ja mislim da neće izaći, da će to naše partnerstvo poslije potpisanog ugovora iako će biti samo do kraja godine imati dugoročan karakter i da će on u konačnom unovčiti benefite i interese da ostanu naši partneri u EPCG. Kad je prča o drugom Bloku TE fizibiliti studija je pokazala pozitivne rezultate i mislim da su oni na taj način ohrabreni da nas prate u svim tim našim razvojnim projektima", zaključio je Lazović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније