Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

24. 06. 2016. 23:04   >>  22:47

PROJEKAT BAR - BOLJARE

Realizacija prema ugovorenim rokovima

Projekat autoputa Bar - Boljari realizuje se u ugovorenim rokovima, kazao je nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom, Goran Jovetić, dodajući da je interes Crne Gore da se saradnja u oblasti infrastrukture proširi i na druge projekte. Kako je saopšteno iz Vlade, u glavnom gradu kineske provincije Hajnan, Haikou, danas je održan sedmi sastanak nacionalnih koordinatora za saradnju između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE), na kojem je Crnu Goru predstavljao Jovetić.

Sastanak je, kako se navodi, vodio generalni sekretar Sekretarijata za saradnju između Kine i Zemalja CIE, zamjenik ministra inostranih poslova Kine, Liu Haixing.

“Jovetić je u svom izlaganju istakao da od uspostavljanja diplomatskih odnosa, čiju deceniju obilježamo ove godine, prijateljstvo Crne Gore i Kine se neprekidno učvršćuje, i ocijenio da je Inicijativa 16+1 dodatno ojačala tu saradnju i dala joj novu dinamiku”, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da je Jovetić izrazio zadovoljstvo što je u toku ove godine realizovano više aktivnosti u okviru tog mehanizma kako na institucionalnom, tako i na individualnom nivou. 

On je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni napore kineske strane za jačanje sveobuhvatne saradnje, a naročito u oblasti turizma i infrastrukture, što je, kako je kazao, rezultiralo i rastom broja turista iz Kine za 68,4 odsto u prošloj godini, u odnosu na 2014. 

Jovetić je prenio opredjeljenje Crne Gore za dalje jačanje saradnje u okviru tog mehanizma, i predložio da se drugi forum gradonačelnika zemalja CIE organizuje u Crnoj Gori.

“Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u realizaciji projekta autoputa Bar - Boljari, koji se realizuje u ugovorenim rokovima, i ponovio interes Crne Gore da se saradnja u oblasti infrastrukture proširi i na druge projekte (rekonstrukcija željezničke pruge od Bara do Beograda, izgradnja industrijskog parka u Luci Bar, kao i izgradnja Jadransko-Jonskog puta-dio kroz Crnu Goru)”, kaže se u saopštenju. 

Navodi se da će, od 25.do 28. juna, predstavnici zemalja CIE posjetiti gradove Ćionghai i Sanya, kineske provincije Hajnan, gdje će razgovarati sa lokalnim zvaničnicima i imati uvid u ekonomski potencijal te južno kineske provincije.

U crnogorskoj delegaciji su i ambasador Crne Gore u Kini Branko Perović i šefica kabineta ministra saobraćaja i pomorstva Maja Mijusković. 

 

(Mina business)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније