Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B. [ Mina business ]

23. 06. 2016. 22:30   >>  23:28

OVE GODINE

Jedino će Barska plovidba izmiriti dug

Vlada očekuje da će, od kompanija kojima je izdala garancije za kreditne aranžmane, jedino Barska plovidba u ovoj godini uredno izmiriti dugovanja koja ima prema kineskoj Exim banci.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo finansija, Željeznička infrastruktura (ŽICG), Željeznički prevoz (ŽPCG) i Crnogorska plovidba neće biti u mogućnosti da u potpunosti izmire svoje obaveze za ovu godinu.

U Informaciji o stanju garancija izdatim za ŽICG, ŽPCG, Barsku i Crnogorsku plovidbi, Opštinu Budva i Montenegro Airlines (MA), koju je Vlada danas razmatrala, navodi se da je Ministarstvo finansija izdalo garanciju za kreditni aranžman između Barske plovidbe i Exim banke, namijenjen za kupovinu dva broda.

„Barska plovidba je platila obavezu za januar ove godine, koja se odnosila na kamatu, u iznosu od 474,31 hiljadu dolara, a 21. jula dospijeva obaveza po osnovu kamate, u iznosu od 469,16 hiljada dolara, za koju je kompanija već obezbijedila sredstva na njenom dolarskom računu“, navodi se u Informaciji.

Kako je objašnjeno, u narednoj godini dospijevaju obaveze po osnovu kamate, u januaru i julu, u iznosu od 474,31 hiljadu dolara, odnosno 466,58 hiljada dolara respektivno.

Ministarstvo je, takođe, izdalo garanciju za kreditni aranžman između Crnogorske plovidbe i Exim banke za nabavku, odnosno izgradnju dva nova broda, u ukupnom iznosu od 47,4 miliona dolara.

To kotorsko preduzeće je u januaru imalo obavezu da plati drugu ratu glavnice od 2,37 miliona dolara i ratu za kamatu od 690,4 hiljade dolara.

„Imajući u vidu da Crnogorska plovidba nije bila u mogućnosti da izmiri dospjele kreditne obaveze u februaru ove godine, Vlada je donijela zaključke kojima je definisala način na koji će se ta obaveza regulisati”, navodi se u Informaciji.

Tim zaključcima je Vlada zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve uplati sredstva do 2,85 miliona dolara na račun Crnogorske plovidbe.

„Ministarstvo je 11. februara uplatilo 2,53 miliona eura na račun Crnogorske plovidbe. Nakon uplate, ta kompanija je izmirila obaveze prema Exim banci”, objašnjeno je u Informaciji.

Crnogorska plovidba je do 31. maja uplatila sredstva u iznosu od 300 hiljada eura na glavni račun državnog Trezora.

„Sljedeća obaveza, po osnovu tog kredita, dospijeva 21. jula u ukupnom iznosu od 3,02 miliona dolara, od čega se 2,37 miliona dolara odnosi na glavnicu”, navodi se u Informaciji.

Crnogorska plovidba u narednoj godini ima obavezu da plati rate u januaru i julu, u ukupnom iznosu od 5,93 miliona dolara, od čega se 4,74 miliona dolara odnosi na glavnicu, a ostatak na kamatu.

Kada je u pitanju Montenegro Airlines (MA), u Informaciji se navodi da je Ministarstvo finansija izdalo garanciju za zajmove te kompanije kod Hipotekarne i NLB Montenegro banke.

„Ukupne obaveze MA, koje dospijevaju u ovoj godini, iznose 1,61 miliona eura, od čega se 1,42 miliona odnosi na glavnicu, a 191,18 hiljada eura na kamatu“, dodaje se u Informaciji.

U dokumentu se navodi da ugovoreni iznos garancija koje je Vlada izdala do kraja prošle godine iznosi oko 586,48 miliona eura, od čega su povučena sredstva od oko 453,86 miliona eura.

Stanje duga na kraju prošle godine, po garancijama izdatim domaćim i stranim kreditorima, iznosi 340,12 miliona eura, što predstavlja 9,46 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Neto javni dug Crne Gore je na kraju prošle godine, uzimajući u obzir depozite Ministarsva finansija koji uključuju i 38,48 hiljada unci zlata, iznosio 2,36 milijardi eura, što je 65,69 odsto BDP.

Javni dug, bez depozita, na kraju prošle godine je iznosio 2,42 milijarde eura ili 67,28 odsto BDP-a, a sastojao se od državnog, koji iznosi od 2,28 milijardi eura, i duga lokalne samouprave od 142,18 miliona eura.

“U strukturi državnog duga, 1,96 milijardi se odnosi na spoljni. Spolji dug najvećim dijelom čine eurobond obveznice u oko 957,8 miliona, projektni zajmovi kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 220,93 miliona, kineski Exim kredit za izgradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa od 172,8 miliona i projektni zajmovi kod Evropske investicione banke (EIB) od 105,37 miliona”, navodi se u Izvještaju o javnom dugu Crne Gore na kraju prošle godine.

Unutrašnji dug, prema Izvještaju koji je danas usvojila Vlada, najvećim dijelom čini dug po osnovu restitucije, 93,14 miliona eura, državnih zapisa, 77,71 milion i za staru deviznu štednju, 43,14 miliona eura.

Konsolidovani dug opština na kraju prošle godine iznosio je 177,51 miliona eura, što je oko 10,57 miliona više nego na kraju 2014. godine.

“Prošle godine je obavljena otplata državnog duga po glavnici, rezidentima i nerezidentima, u ukupnom iznosu od 541,74 miliona eura, otplata duga iz ranijeg perioda od 18,9 miliona i kamata, rezidentima i nerezidentima, u ukupnom iznosu od 81,69 miliona eura”, navodi se u Izvještaju.

Sa pozicija Ministarstva finansija na otplatu obaveza iz ranijeg perioda utrošeno je oko 18,9 miliona eura.

Prema podacima iz izvještaja, državni i javni dug će se u periodu od ove do 2019. godine povećati u nominalnom iznosu i u odnosu na BDP, uglavnom zbog potreba finansiranja izgradnje prioritetne dionice autoputa.

Na osnovu Zakona o budžetu, projektovanog deficita i plana otplate duga, za ovu godinu je planirano zaduživanje od 480 miliona eura, koje će biti upotrijebljeno za finansiranje budžetskog deficita i otplatu duga, servisiranje tekućih i vanrednih obaveza i otplate neizmirenih obaveza prema zdravstvu.

Budžetom je, kako se navodi, predviđen izdatak za potrebe izgradnje dionice autoput Smokovac – Mataševo, a tokom godine je planirano korišćenje i oko 40 miliona eura iz ranije odobrenih kredita za finansiranje infrastrukturnih i drugih projekata.

Planirano je da se sredstava od 480 miliona eura obezbijede kroz emisiju obaveznica na međunarodnom tržištu kapitala.

“U narednom periodu, a naročito za ovu i 2019. godinu, biće potrebno obezbijediti značajna sredstava za otplatu duga. Za ovu godinu predviđeno je blizu 400 miliona eura za otplatu duga, a za naredne dvije oko 192, odnosno 98 miliona eura”, navodi se u Izvještaju.

U 2019. godini će, zbog otplate eurobonda, biti potrebno da se obezbijede sredstva za finansiranje postojećih obaveza od oko 430 miliona eura.

Dug lokalne samouprave je na kraju prošle godine iznosio je 142,2 miliona eura ili oko 3,95 odsto BDP.

“Ukoliko se pretpostavi da će, shodno postignutim dogovorima sa Vladom, dug lokalnih samouprava i javnih preduzeća biti umanjivan u prosjeku po deset miliona eura godišnje, javni dug u narednom period kretaće se od 67,3 odsto u prošloj godini, do 78,3 odsto u 2019. godini”, navodi se u Izvještaju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније