Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

30. 05. 2016. 17:14 >> 16:59

URA OCJENJUJE

Pokušaj da se blok dva TE finansira iz budžeta

Ocjene menadžmenta Rudnika uglja o rezervama tog energenta predstavljaju pokušaj stvaranja klime da se iz državnog budžeta finansira gradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopšteno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Koordinator za ekonomsku politiku URA-e, Dejan Mijović, smatra da bi Rudnik uglja imao "problem" s navalom investitora da su rezerve uglja tako dobre kakvim ih želi predstaviti izvršni direktor preduzeća, Slavoljub Popadić.

"Pošto toga nema, njegovu ocjenu treba shvatiti kao pokušaj stvaranja potrebne klime da se iz državnog budžeta finansira dalji razvoj kompanije i njenih privatnih suvlasnika, kao i gradnja drugog bloka TE“, naveo je Mijović u saopštenju. 

On je rekao da bi to podrazumijevalo dodatno zaduživanje koje bi državu koštalo oko milijardu EUR.

„Neka građani sami presude koliko bi to bilo smisleno s obzirom na nezavidnu ekonomsku situaciju zbog sličnih propalih investicija“, kazao je Mijović.

Popadić je za list Elektroprivreda saopštio da u pljevaljskom basenu ima dovoljno uglja za rad drugog bloka TE, pri čemu ukupne rezerve na području Opštine Pljevlja iznose oko 190 miliona tona.

On je kazao da su istraživanja potvrdila da ležišta, na kojima Rudnik u ovom trenutku ima koncesije, raspolažu sa oko 65 miliona tona uglja, a da u okolnim manjim ležištima ima još oko 25 miliona tona. 

Mijović je naveo da je legitimno da Popadić promoviše interese akcionara i dobru perspektivu preduzeća podatkom da ono ima koncesiju na ležištima sa oko 65 miliona tona rezervi uglja.

„Međutim, izjavom da je konsultantska firma Fichtner potvrdila ranija istraživanja da postoje te rezerve nije dokazao da je to dovoljno za rad drugog bloka TE. Bitan podatak koji nije saopšten je ukupni obim rezervi čija je eksploatacija ekonomski isplativa, a koji zavisi kvaliteta tih rezervi, količine jalovine, troškova eksploatacije i transporta uglja“, kazao je Mijović.

U studiji koju je za račun Vlade uradio 2009. godine uz podršku Evropske komisije (EK), Fichtner je zaključio takvih rezervi ima samo za par decenija rada drugog bloka i da zbog visokih transportnih troškova ne bi bilo isplativo računati na ugalj iz 30 kilometara udaljenih Maoča, gdje ima 110 miliona tona rezervi.

„Popadić nije krio da Rudnik uglja nema koncesiju na ležištima uglja u Maočama, ali je propustio da podsjeti da su potrebne stotine milione EUR da bi se tamo otvorio novi rudnik, zbog čega je 2009. i 2010. godine nekoliko tendera za gradnju nove termolektrane propalo“, zaključio je Mijović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније