Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 05. 2016. 15:44   >>  15:26 3

ULAŽU 15 MILIONA

Restauracija Mamule nakon registracije firme

Kompanija “Mamula” je u postupku registracije u Švajcarskoj, nakon čega će biti formirana i u Crnoj Gori. Njenim formiranjem značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula su za korak bliže ostvarenju. Glavni projekat mora biti završen za šest mjeseci, a restauracija 18 mjeseci nakon dobijanja građevinske dozvole, kazala je savjetnica na projektu “Mamula”, Dragana Bećirović.

“Registracijom kompanije ꞌMamulaꞌ stičemo jedan od preduslova da počnemo realizaciju prvih obaveza u restauraciji ostrva i tvrđave, u što će biti uloženo 15 miliona eura. Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti, na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojećih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u ꞌboutiqueꞌ hotel&spa visoke klase”, kazala je Bećirović za Radio Jadran.

Program Oraskoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa, četiri ugostiteljska objekta, prodavnice, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

“Pod nadzorom Uprave za zaštitu spomenika počeće izrada glavnog projekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Tokom tog procesa biće urađen i projekat konzervacije. Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov za građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci”, objasnila je Bećirović.

“Mi smo već završili s tehničkim ispitivanjem i analizom trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet i da tokom izrade glavnog projekta, maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike”, navela je Bećirović.

Krajem prošle godine Skupština Crne Gore dala je “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica s tvrđavom Mamula, na period od 49 godina.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније