Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

18. 05. 2016. 13:52 >> 13:35

CENTRALNA BANKA

Kovanice doprinos obilježavanju nezavisnosti

Kovanjem jubilarnog zlatnog i srebrnog novca Centralna banka (CBCG) je dala doprinos obilježevanju deset godina obnove crnogorske nezavisnosti, kao jednom od najvažnijih istorijsih datuma za državu, saopštio je njen guverner, Milojica Dakić.

On je kazao da je komisija, sačinjena od uglednih istoričara, eksperata CBCG i istoričara umjetnosti, definisala elemente koje treba da sadrži idejno rješenje za izradu jubilarnih kovanica.

„Komisija je prihvatila rješenje akademskog vajara i profesora na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, Milivoja Babovića. CBCG nije emisiona banka, tako da može izdavati jubilarni novac i kovanice koje nijesu sredstvo plaćanja“, rekao je Dakić na promociji jubilarnog kovanog novca CBCG povodom deset godina obnove nezavisnosti.

On je naveo da zlatnici i srebrenjaci u centralnom dijelu sadrže vizuelni prikaz teritorije Crne Gore, dok je u donjem dijelu stilizovan prikaz morske površine.

„Obodom kovanica je latiničnim pismom ispisano 'deset godina obnove nezavisnosti Crne Gore', a u donjem dijelu su upisane jubilarne godine 2006. i ova godina“, precizirao je Dakić. 

On je dodao da naličje idejnog rješenja u gornjem dijelu sadrži latiničnim pismom ispisano 'Crna Gora', dok se u centralnom dijelu nalazi crnogorski grb.

„U donjem dijelu kovanice se nalaze nominalne vrijednosti novčane jedinice, za zlatnik deset, za srebrnjak jedan. Obod zlatnika i srebrnjaka je oivičen reckama“, kazao je Dakić.

Zlatnik je, kako je naveo, težak osam grama i prečnika je 24 milimetra, dok je srebrnjak težak 17 grama i prečnika 34 milimetra.

„Svaki primjer jubilarnog novac prati i sertifikat na crnogorskom i engleskom jeziku. Jubilarni novac je izrađen u Zavodu za izradu novčanica u Beogradu, i to 100 komada zlatnika i 300 komada srebrnjaka“, rekao je Dakić. 

On je podsjetio da je prvo reprint izdanje perpera uradila Vlada Crne Gore 1989. godine povodom prenosa posmrtnih ostataka kralja Nikole Petrovića iz Italije u Crnu Goru.

„Takođe, 2002. godine je povodom prve godišnjice od osnivanja CBCG urađena kompletna serija perpera u varijanti kraljevina i knjaževina Crne Gore“, kazao je Dakić.

On je dodao da je CBCG i 2006. godine povodom 100 godina od kovanja prvog crnogorskog državnog novca, uradila kompletnu seriju perpera u varijanti kraljevina i knjaževina Crne Gore.

„CBCG će i u narednom periodu na adekvatan način učestvovati u obilježavanju najbitnijih događaja u istoriji naše zemlje“, zaključio je Dakić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније