Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 05. 2013. 16:00 >> 16:00

REAGOVANJE

HAAB: Klijenti su bili obaviješteni o rizicima

Hipo Alpe Adrija banka reagovala je na tužbu Centra za zaštitu potrošača koja je predata podgoričkom Osnovnom sudu tužbu protiv te banke u ime oko 250 klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima CHF. Kako se u reagovanju navodi HAAB je tokom 2007. i 2008. godine, kada je odobravala namjenske stambene kredite u CHF-u, aktivno informisala sve klijente o rizicima koje preuzimaju, i posljedicama eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti u budućnosti, na koje, kako su saopštili, banka ni na koji način ne može da utiče.

Kako navode u HAAB-u, svi klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u CHF-u, pored redovne kreditne dokumentacije, potpisali su i izjavu o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju. 

„Kada je riječ o budućim akcijama, Banka prati kretanje kursa i  spremna je, u određenom trenutku u dogovoru sa klijentom, da sugeriše klijentima konverziju. Klijenti, shodno odredbama ugovora, naravno, mogu u svakom momentu  obaviti konverziju svog duga iz CHF u euro valutu“, navodi se u reagovanju HAAB-a.

Neka od rješenja su reprogrami uz produženje roka otplate kredita, što je klijentima, dodaju, više puta nuđeno.

„Tu je i konverzija duga iz CHF u euro valutu, što je klijentima uvijek bilo  garantovano od strane Banke“, naglašeno je u reagovanju.

Dodaje se da banka nastoji da pribavi relevantne informacije koje bi omogućile da se klijentu sa većim stepenom sigurnosti sugeriše konverzija, čime će i rizik Banke biti proporcionalno manji.

 Povodom navoda da su sklopljeni štetni ugovori, u banci podsjećaju da je kamatna stopa po kojoj  su odobravani namjenski stambeni krediti  u CHF bila  2007. i 2008. godine ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

„Ta povoljnost za klijenta održala se na snazi narednih nekoliko godina, do momenta velikih fluktuacija kursa, početkom 2009. godine. Sve do tada, klijenti koji su imali kredite u CHF valuti bili su u povoljnijem položaju i  imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u domaćoj valuti“, stoji u reagovanju.

Vezano za tvrdnje o navodnom kršenju zakona, u HAAB-u ističu da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

„Za vrijeme trajanja ugovora o kreditu, Banka nikada nije vršila korekcije inicijalno ugovorenih kamatnih stopa, niti ičim ugrozila prava klijenata. Na eksterne faktore, međutim, banka ne može da utiče“, naglašavaju u banci.

U HAAB-u napominju i da su neistinite tvrdnje da je CHF samo fiktivno bio vezan za valutu, koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru niti u bankarski sistem.

„Razumijemo klijente i problem koji imaju zbog promjene kursa, ali se uporno zaboravlja da je i banka nabavljala izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, takođe po tadašnjim tržišnim cijenama, te i za banku, u tom dijelu, važe ista pravila kao i za klijente kojima su plasirana sredstva. Međutim, na eksterne faktore, kao što je kurs tih valuta banka naravno nije mogla, niti može da utiče“, navodi se u reagovanju.

Takođe, u banci opovrgavaju da je bilo propusta u toku sklapanja kreditnih ugovora kada je valutna klauzula u pitanju.

 „Vezano za tvrdnje da je u toku sklapanja kreditnih ugovora bilo propusta kada je valutna klauzula u pitanju, te kako je moguće da je kredit podignut u eurima na kraju isplatom vezan za švajcarski franak, podsjećamo da je odobravanje kredita sa valutnom klauzulom dozvoljen pravni posao, koji ne podliježe zakonskim ili drugim ograničenjima, što je nedavno potvrdio i regulator crnogorskog bankarskog sistema“, zaključeno je u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније