Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 05. 2013. 10:32   >>  10:32

PREDUZETNICE

Cetinje: Suveniri - biznis ideja

Četvorodnevna radionica posvećena izradi unikatnih suvenira dekupaž tehnikom, počela je na Cetinju.

Riječ je o jednoj od specifičnih obuka u sklopu projekta „Razvoj ženskog preduzetništva na Cetinju“, koji se sprovodi  u okviru programa rodne ravnopravnosti UNDP, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Delegacije EU u Crnoj Gori i prijestonice Cetinje.

Među polaznicama radionice je Nađa Stanković iz Mojkovca koja je već imala iskustva sa izradom suvenira sa Udruženjem hendikepiranih iz tog grada.

„Ova radionica će mi značiti mnogo, jer sam inače planirala da se bavim grnčarijom i suvenirima“ kazala je Nađa koja je zadovoljna uslovima za rad.

Jedna od učesnica je i cetinjanka Mileva Mijanović, inače zaposlena u Centru za arheologiju i konzervaciju Crne Gore koja želi da krene u sopstveni biznis, a kroz ovaj seminar, kako kaže, otklonila je nedostatke koje je do sada imala.

„Očekujem da sa svojim biznisom počnem za najviše pola godine. Imam iskustva u konzervaciji jer sam tehničar konzervacije tekstila, a savladala sam i tehnike crnogorskog veza. Bavila bih se primjenom tog veza u predmetima za svakodnevnu upotrebu“, rekla je Mileva.

Prema riječima konsultantkinje UNDP-a za program „Razvoj ženskog preduzetništva“  Njegosave Vujanović, radionica će obuhvatiti tehnike izrade suvenira dekupaž tehnikom, sa posebnim naglaskom na kreiranje suvenira sa istorijskim obilježjima iz prijestonice.

„Razvojem ženskog preduzetništva kroz program izrade autentičnog suvenira i vraćanje starih zanata, uz obnovu spomenika kulture kroz program Beautiful Cetinje, poboljšati ukupna turistička ponuda grada, što će omogući veci priliv turista na Cetinje“, očekuje Vujanović.

Zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić kaže da je ovaj projekat je još jedan u nizu u cilju smanjenja nezapošljenosti lokalnog stanovništva ali i na planu rodne ravnopravnosti.

„Prijestonica je ovo shvatila kao jedan jako značajan projekat pogotovu što želimo da da doprinesemo da se žene nađu u još jednoj jako dobroj trci, trci u biznisu, da pokažu sve svoje sposobnosti, organizacione i stručne, tako da će se naći sjutra na toj listi konkurentnih preduzetnica. Želimo da naše dame imaju smjelosti i samopouzdanja da se uključe, a mi ćemo dati punu podršku kako novim tako i postojećim biznisima“ poručila je Nikolić.

Milena Stanojević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније