Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 04. 2016. 08:02 >> 08:16
5

AUTOPUT

Izgradnja počinje iduće sedmice

Izdavanje građevinske dozvole za dva najzahtjevnija projekta na trasi auto-puta od Smokovca do Mateševa je pitanje dana, a početak izgradnje prvog crnogorskog auto-puta očekuje se naredne sedmice.

 

Prva dva objekta koja će se graditi na trasi, čija je najniža nadmorska visina 63, a najviša 1.100 metara, su tunel Vjeternik dug tri kilometra i most Moračica, dužine hiljadu metara.

U Ministarstvu održivog razvoja sve je, prema saznanjima Pobjede, spremno da se dozvola izda ekspresno, čim stigne projektna dokumentacija za ova dva objekta.

Znak za početak izgradnje očekuju i u Monstatu, koji je zadužen da upravlja projektom. Prema informacijama Pobjede, na gradilištu su u toku pripremni radovi za početak izgradnje mosta Moračica i bušenje tunela Vjeternik. Izrada projektne dokumentacije počela je prije skoro godinu.

S obzirom na zahtjevnost terena i veliki broj objekata koji treba da se grade na trasi dužine 41 kilometar, odlučeno je da se izrada projektne dokumentacije odvija sukcesivno.

To znači, kako su nam objasnili, da će se sukcesivno projektovati objekti na 15 sekcija, na koliko je podijeljena ova trasa. Stručni tim kineske kompanije CRBC je insistirao da se prvo urade projekti dva najveća i najteža objekta na trasi – tunela Vjeternik i mosta Moračica, računajući da njih prvo treba početi graditi, jer će izvođenje radova najduže trajati.

S obzirom na različite standarde gradnje u Kini i Evropskoj uniji, a Državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije insistira na dosljednoj primjeni evropske regulative, dosta je truda i vremena uloženo da bi se uskladili standardi. Prema informacijama Pobjede, pola godine utrošeno je samo na izradu potrebnih geodetskih podloga i izvođenje geotehničkih istražnih radova, sa potrebnim elaboratima.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније