Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

10. 04. 2016. 09:13   >>  08:56 2

BANKARI ZABRINUTI

Kamatne stope će i dalje padati

Pad kamatnih stopa u Crnoj Gori trebalo bi da se nastavi, što će neke od 15 banaka na tržištu dovesti u situaciju da ne mogu da isprate taj trend, ocijenio je glavni izvršni direktor Hypo Alpe Adria banke (HAAB), Kristof Šoen.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da može razumjeti građane koji žele niže kamatne stope, ali da oni moraju znati da stope zavise od niza faktora na koje banka ne može uticati, kao što su kreditni rejting zemlje i stepen rizika.

“Moramo govoriti o činjenicama, a činjenica je da danas kamatne stope na kredite konstantno padaju zbog velike konkurencije među bankama u Crnoj Gori. U zavisnosti za koju banku se odlučite, možete dobiti i vrlo atraktivne kamatne stope na štednju. Tačno je da klijenti, osim atraktivnih kamatnih stopa, takođe očekuju dobru uslugu, alternativne kanale prodaje i brzu obradu njihovih zahtjeva”, kazao je Šoen.

On je ocijenio da će, osim nastavka trenda opadanja kamatnih stopa, i potreba za dodatnim ulaganjima u digitalne tehnologije dovesti neke banke u situaciju da ne mogu da isprate taj trend.

Komentarišući Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure i to što je banka podnijela inicijativu za ispitivanje njegove ustavnosti, Šoen je kazao da radije ne bi komentarisao sudsku proceduru koja je u toku.

“Ono što mogu reći je da smo primijenili pomenuti zakon, ali smatramo da je retroaktivno mijenjanje postojećih ugovora problematično u pravnom smislu, s obzirom da je to suprotno međunarodnom pravu. Uprkos jednokratnim negativnim efektima koje je to imalo na naš prošlogodišnji rezultat, naša banka ima dobru kapitalnu osnovu, stabilna je i sigurna”, rekao je Šoen.

Kometarišući odustajanje banke od učešća u projektu Hiljadu plus stanova, Schoen je naveo da je to u osnovi dobar projekat, ali da njegova postavka ne odgovara trenutnim procesima i strategiji banke.

“U poslovanju sa građanima morate biti brzi i jednostavni, tako da ćemo ubuduće nuditi proizvode koji se mogu dobiti u kratkom roku. Što se tiče stambenog kredita, koji je možda najkompleksniji proizvod, imaćemo vrlo atraktivnu ponudu uskoro”, zaključio je Šoen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније