Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis ]

18. 03. 2016. 15:20 >> 17:19
2

HILJADU PLUS

Stanovi se ne mogu rezervisati bez vaučera

Eventualna prethodna rezervacija stanova kod građevinskih kompanija u projektu Hiljadu plus ne može biti validna za poslove Projektnog odbora, niti može opredjeljivati dodjeljivanje vaučera, koji služe za sklapanje predugovora sa građevinarima, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva je objašnjeno da građanin, koji ne dobije vaučer u skladu sa konačnom odlukom Projektnog odbora, ne može kupiti stan u okviru projekta Hiljadu plus.

“Ministarstvo i Projektni odbor su prethodnih dana dobili više poziva građana koji su nas informisali da su pojedine građevinske kompanije, čije je učešće u projektu potvrdio Projektni odbor, rezervisale ponuđene stanove i da je samo mali broj stambenih jedinica ostao u ponudi”, navodi se u saopštenju.

Najveći broj građana je, kako se dodaje, negodovao u vezi sa rezervacijom stanova koju je obavila Zetagradnja.

“Kako bi eliminisali sve mogućnosti zloupotrebe učesnika u projektu, uputili smo dopis Zetagradnji i tražili hitan odgovor u vezi sa eventualnom rezervacijom stanova. U odgovoru je navedeno da Zetagradnja nije narušila propisane procedure”, precizirali su iz Minsitarstva.

Ministarstvo i Projektni odbor će, kako su poručili, upotrijebiti sve zakonom propisane mehanizme u cilju suzbijanja eventualnih aktivnosti koje utiču na transparentnost i kršenje pravila ovog projekta.

Iz Ministarstva su podsjetili da u okviru procedure predviđene pravilima projekta Hilajdu plus, postoje dva nivoa kontrole koja prethode izdavanju vaučera, na osnovu koga se sklapa predugovor između građana i građevinske kompanije.

“Banka, koja prima i utvrđuje da li je dostavljena sva predviđena dokumentacija uz obrazac zahtjeva za kredit, obavlja prvi nivo kontrole i provjerava kreditnu sposobnost građana u skladu sa kreditnom politikom banke”, naveli su iz Ministarstva.

U saopštenju su objasnili da pošto banka obradi predatu dokumentaciju i procijeni kreditnu sposobnost podnosioca zahtjeva, dokumentaciju pod šifrom šalje Projektnom odboru.

“Sva šifrirana dokumentacija sa imenom banke i tačnim danom i satom predaje aplikacije će se objaviti na sajtu projekta www.1000plus.me”,rekli su iz Ministarstva.

Projektni odbor u okviru drugog nivoa kontrole analizira, razmatra i odlučuje o podnijetim aplikacijama i konačnoj listi podnosilaca zahtjeva.

“Nakon toga korisnicima se uručuju vaučeri čija validnost je 60 dana, a koji služe za sklapanje predugovora sa građevinskom kompanijom, kada se može rezervisati stan”, dodali su iz Ministarstva.

Procedura je konačna kada građanin potpiše ugovor sa komercijalnom bankom o dugoročnom hipotekarnom kreditu u okviru projekta, odnosno kada sklopi ugovor o kupovini stambene jedinice sa izabranom građevinskom kompanijom. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније