Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

16. 03. 2016. 17:03 >> 16:50

MZ ŽUPA TRAŽI

Tužilaštvo da ispita situaciju u Boksitima

Koordinacioni odbor nikšićke seoske mjesne zajednice Župa, na čijoj teritoriji se nalaze rudokopi Boksita, pozvao je Državno tužilaštvo da odmah preispita stanje u tom nekada najuspješnijem preduzeću.

U saopštenju, koje je u ime Koordinacionog odbora potpisao Dragoljub Radulović, navodi se da Boksitima i državi treba ozbiljan investitor koji bi nastavio sa eksproprijacijom zemljišta čime bi se širila rudna nalazišta i koji bi sanirao napuštene kopove u Župi nikšićkoj.

„Simptomatičan je nalaz rudarskog inspektora da se trenutno na rudokopu Zagrad izvodi sanacija kopa, zbog čega ga pitamo, kao i specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kakva je to sanacija, ako se sa njega svakodnevno odveze više od 1,5 hiljada tona boksit“, naveo je Radulović.

On je pitao da li je i koliko uplaćeno za koncesiju rude koja se odvozi.

Iz Koordinacionog odbora su upozorili da se urušavanjem kopa Zagrad i njegovim zatvaranjem uništava i kop Štitovo, jer se njihov kvalitet naslanja jedan na drugi.

Iz Koordinacionog odbora su pozvali Katnića da posebnu pažnju obrati na rad stečajnog upravnika Boksita, koji je, kako su naveli, nijemi posmatrač svega onoga što se dešava u preduzeću.

Radulović je pitao gdje su sredstva od oko 120 hiljada eura na račun koncesije koju je firma Neksan uplatila prilikom eksploatacije rude.

„Župi po tom osnovu pripada više od 80 hiljada eura, pa pozivamo Katnića da nam pomogne da uzmemo što je naše. Ne želimo da se naša, nama prijeko potrebna sredstva, slivaju tamo odakle Župa neće imati nikakve korist“, kazao je Radulović.

Mještani Župe će ovih dana, kako se navodi u saopštenju, izabrati svoje novo rukovodstvo od koga će zahtijevati da se aktivno uključi u rešavanje problema u Rudnicima boksita, u onom obimu koji se direktno tiče naše mjesne zajednice.

„Pozivamo državne organe da ozbiljnije priđu pronalaženju kvalitetnijeg strateškog partnera, jer kakve poruke dobijamo ovih dana iz Rudnika boksita, to nije teško samo ako za to postoji volja i ako se u Rudnicima ne prepliću nečiji interesi, što bi trebalo da utvrdi Državno tužilaštvo“, dodaje se u saopštenju.

Iz Koordinacionog odbora Župe su kazali da je neshvatljivo da država dozvoljava da se u Boksitima odigrava najgori mogući scenario koji vodi ka potpunom gašenju proizvodnje i neshvatljivo je kako se tretirauju radnici Boksita i to sve uz amin državnih organa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније