Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 03. 2016. 15:02 >> 14:47

RAZVOJ TURIZMA

Prostorni plan za 15 milijardi investicija

Otvaranje novih radnih mjesta u turizmu, povećanje broja ležajeva u hotelima i turističkim naseljima i realizacija ukupnih novih investicija od 13 do 15 milijardi eura, neki su od ciljeva predloženog Prostornog plana posebne namjene za obalno područje.

Direktor Direktorata za turistički razvoj i standarde u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Olivera Brajović, kazala je da temelj budućeg razvoja obalnog područja treba da bude razvoj turizma uz razvoj mediteranske poljoprivrede.

„Kontinuirano povećanje učešća hotela u ukupnom smještaju i podizanje njegovog kvaliteta u privatnim kućama i apartmanima uz opadanje njihovog učešća u ukupnom smještajnom kapacitetu, treba da doprinese poboljšanju strukture i kvaliteta smještajne ponude u Crnoj Gori i produženju turističke sezone“, rekla je Brajović na konferenciji za novinare povodom izrade Prostornog plana.

Akcenat je, kako je navela, stavljen na razvoj visokokvalitetnog turizma koji je usmjeren na uži obalni pojas.

„Udio smještaja mjerenih brojem ležaja u hotelima i turističkim naseljima u 2011. godini je bio 21 odsto, a predviđenim planskim dokumentom treba da se poveća na 55 odsto. Udio privatnih kuća i apartmana sa sadašnjih skoro 80 odsto smanjio bi se na manje od 45 odsto“, kazala je Brajović.

Ona je navela da tim planskim dokumentom treba da se stvore uslovi za otvaranje između 13 i 18 hiljada novih radnih mjesta u turizmu i skoro duplo više u neturističkim djelatnostima, ali koje su indukovane turističkom djelatnošću i povezane sa turizmom.

„Što se tiče investicija one su predviđene u iznosu od 13 do 15 milijardi EUR od čega je skoro polovina namijenjena investicjama u nove smještajne objekte. Sve to bi trebalo da dovede do povećanja turističke potrošnje koja bi bila na nivou oko tri milijarde EUR ukupno godišnje“, saopštila je Brajović.

Prema njenim riječima, ostvarivanje tog nivoa turističke potrošnje uz povećano korišćenje turizma za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da ima efekat na bruto dodanu vrijednost Crne Gore, koja bi zbog toga trebalo da bude povećana četiri do pet puta.

„Cilj planskog dokumenta je razvoj turizma kroz sve njegove oblike sa naročitim akcentom na razvoj hotelijerstva i integrisanih rizorta kao ključnih pokretača novog investicionog ciklusa“, dodala je Brajović.

Plan se donosi za period do 2030. godine i usvaja ga Skupština Crne Gore. Direktor Direktorata za planiranje prostora u Ministarstvu, Dragana Čenić, saopštila je da je prvi put u planskom dokumentu koji tretira obalno područje ucrtana linija odmaka.

“To je linija od 100 metara do koje nije dozvoljeno graditi objekte u uskom obalnom pojasu”, objasnila je Čenić.

Plan, kako je dodala, osim toga propisuje da u širem obalnom pojasu od hiljadu metara, u odnosu na liniju obale u izdvojenim građevinskim područjima, nije dozvoljena nova stanogradnja već isključivo izgradnja u svrhu turističke i privredne djelatnosti.

“Plan je propisao smanjenje građevinskog zemljišta sa 23 hiljade hektara na 13 hiljada hektara, odnosno smanjenje sa 15 odsto na devet odsto”, rekla je Čenić. Javna rasprava o predloženom planskom dokumentu već je jednom pridužavana i završava se u subotu.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније