Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 03. 2016. 08:37 >> 08:22

IZVOZ STRUJE

Regionalno tržište šansa za Crnu Goru

U Briselu je nedavno potpisan sporazum o uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije za zapadni Balkan. Riječ je o projektu od višestrukog značaja za sve države, a najveću korist od njega, kako sada stvari stoje, imaće Crna Gora.

Energetska nezavisnost i mogućnost izvoza električne energije želja su svih država Balkana. U najboljoj situaciji od svih zemalja regiona da to i ostvari nalazi se Crna Gora koja realizuje dva velika energetska projekta.

Izgradnja drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima i završetak energetskog povezivanja sa Italijom podmorskim kablom, stvoriće našoj državi veliku prednost. Pored energetske sigurnosti, višak struje moći će da se ponudi na jedinstvenom tržištu električne energije na Balkanu ili preko energetskog kabla Italiji.

Krajnji rezultat je isti i podjednako dobar za nas. Prvo, može se zaraditi prodajom sopstvenog viška električne energije u regionu, kao i od tranzita struje koje druge države moraju plaćati Crnoj Gori ukoliko žele da prodaju svoju struju Italiji ili drugim državama Evropske unije.

Evropska banka za obnovu i razvoj podržala je integraciju tržišta energenata na Zapadnom Balkanu kreditom od 37 miliona eura.

“Pružanjem podrške ključnim elementima prekogranične infrastrukture u regionu i stvaranjem integrisanijih tržišta, povećavamo i energetsku sigurnost. Ovo je jedan od prioriteta EBRD u oblasti energetike na Zapadnom Balkanu”, poručio je ranije predsjednik EBRD Suma Čakrabarti.

Ovaj projekat je dio inicijative Evropske komisije za uspostavljanje koridora za prenos električne energije Istok-Zapad između Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Italije, uključujući i planirani podvodni kabl od Crne Gore do Italije.

Kako su prenijeli mediji projekat je tehničku podršku za sprovođenje studije izvodljivosti, procjenu uticaja na životnu sredinu i pripremu glavnog projekta dobio kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније