Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

29. 02. 2016. 08:27 >> 08:12

NACIONALNO BRENDIRANJE

Sport utabao staze, na potezu ekonomija

Ono što je uradila vaterpolo lopta u Malagi i drugim evropskim i svjetskim bazenima i dometi rukometne lopte u olimpijskoj dvorani Londona, beogradskoj „Areni“... tek treba da urade naša vina, sirevi, plaže, planine, kulturne i istorijske adrese, institucije...

Tako se najjednostavnije i za javnost najprijemčivije može odgovoriti na pitanje: Dokle je Crna Gora stigla u procesu nacionalnog brendiranja?

Prema ocjeni Jova Rabrenovića, direktora za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača, nedavna konferencija o nacionalnom brendiranju u Kolašinu ispunila je i premašila očekivanja.

"Uvijek je teško biti prvi u nekoj aktivnosti i postavljati temelje za njen razvoj. Pripreme za organizaciju konferencije su dugo trajale i bile pravi izazov. Na njoj smo definisali prioritete na putu nacionalnog brendiranja i pripremili potpisivanje zajedničke izjave o saradnji država okruženja, međusobnoj pomoći u razvoju nacionalnih brendova", objašnjava Rabrenović.

Na pitanje šta se to „crnogorsko“ po zvaničnim indeksnim poenima izborilo za status brenda, Rabrenović odgovara da se brendiranje gradi, dograđuje i kontinuirano unapređuje.

"Brendiranje je dug, složen, multidimenzionalan proces u kojem učestvuju javni i privatni sektor, univerziteti, NVO sektor i samo uključivanjem svih aktera u društvu možemo razviti i etablirati brend. Crnogorski brend je sport i tu nema dileme. Veliki je spektar brend potencijala, kao što su pojedinačni proizvodni i uslužni brendovi, institucije društva i države, kultura, sport, festivali, događaji, karakteristike, mentalitet ljudi, običaji, kuhinja, graditeljstvo, umjetnost, kulturno-istorijski spomenici, priroda", kaže Rabrenović.

Na pitanje dokle smo stigli u procesu brendiranja u odnosu na države regiona, Rabrenović kaže da je još rano za utvrđivanje međusobnog rejtinga Eks-Ju država.

"Crna Gora je na početku procesa brendiranja, taj proces traje decenijama i po pravilu se nikada ne završava, samo se prelazi iz jedne u drugu fazu i dodatno se profilišu segmenti nacionalnog brenda. Sloveniju treba istaći kao pozitivan primjer razvoja nacionalnog brenda jer je na najbolji način iskoristila vrijeme i potencijale i izgradila prepoznatljiv imidž države", kazao je Rabrenović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније