Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

21. 02. 2016. 18:33 >> 23:05

MINISTARSTVO EKONOMIJE

U Crnoj Gori evidentirano 15 klastera

U Crnoj Gori je do sada evidentirano 15 klastera, čije su osnovne djelatnosti iz oblasti drvoprerade, proizvodnje hrane i turizma, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su kazali da je urađen prvi presjek evidencije klastera, na osnovu javnog poziva za evidentiranje klastera u Crnoj Gori koji je objavljen 18. januara.

“S obzirom da će u fokusu daljih aktivnosti politike razvoja klastera biti upravo evidentirani klasteri, obavještavamo i ostale potencijalne klastere da se proces evidentiranja obavlja u kontinuitetu, odnosno da im je mogućnost za evidentiraje i dalje otvorena”, rekli su iz Ministarstva.

Evidentiranje klastera se obavlja slanjem popunjenog formulara na mejl milena.jovetic@mek.gov.me.

Formular za evidentiranje klastera moguće je preuzeti na sajtu Ministarstva ili lično u u prostorijama tog Vladinog resora.

Iz Ministarstva su ranije saopštili da od 2012. godine intenzivno rade na politici razvoja klastera u Crnoj Gori.

Klasteri su geografske koncentracije srodnih preduzeća i pridruženih institucija.

Firme u klasteru se nalaze u prostornoj blizini, proizvode sličnu ili srodnu robu i usluge i imaju pomoć od čitavog lanca institucija za podršku.

Unutar klastera, firme mogu prevazići problem izolacije i iskoristiti prednosti postizanja kolektivne efikasnosti, što prije svega proizilazi iz organizacije zajedničkih aktivnosti među firmama, kao i između firmi i institucija za podršku.

Na osnovu učešća u zajedničkim poduhvatima, klasterske firme imaju potencijal da postignu rezultate koje preduzeća pojedinačno ne mogu postići.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније