Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 02. 2016. 16:26 >> 16:30

PROJEKAT 1000+

Javni poziv za građane početkom marta

Za projekat 1000+, a na osnovu javnog poziva, prijavilo se osam banaka: Komercijalna banka Budva, Crnogorska komercijalna banka, Erste banka, Hypo Alpe Adria banka, Societe General Montenegro, NLB Montenegro banka, Prva i Lovćen banka. Od danas je u funkciji i projektni Call centar 19915, koji će biti otvoren za pozive svakog radnog dana do 1. marta, od 08 do 16 sati, od 1. marta do 1. aprila od 08 do 20 sati i od 1. do 15. aprila od 08 do 16 sati.

Javni poziv za investitore je produžen do 26. februara zbog povećanog interesovanja građevinskih kompanija sa teritorije Crne Gore, što je značajno za krajnje korisnike, odnosno građane, koji će imati veću mogućnost izbora odgovarajućih stambenih jedinica.

Kako podsjećaju iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, neke od prednosti nastavka projekta 1000+ su fiksna kamatna stopa od 3,99 odsto, što je dva odsto manje od najniže tržišne kamatne stope.

"Učešće od 5% vrijednosti kredita u odnosu na 20% učešća u standardnim uslovima, troškovi obrade kredita koji u ovom projektu iznose 0,5 odsto, dok obrada tržišnih kredita iznosi 1 do 1,5% od vrijednosti kredita. Takođe, notarske tarife u ovom projektu će biti 50 odsto niže, a očekujemo i značajno povoljnije ponude od osiguravajućih kuća za premije osiguranja života i imovine", navodi se u saopštenju.

Javni poziv za građane za učešće u projektu 1000+ će biti raspisan početkom marta, a dokumetacija koju građani treba da prikupe je objavljena na sajtovima www.mrt.gov.me i www.1000plus.me .

Kako navode iz Ministarstva, sa ciljem da se otklone eventualne nedoumice građana u vezi sa strukturom i površinom stambenog objekta u odnosu na broj članova domaćinstva, objavljuju član 9 Odluke o bližim kriterijumima i postupku dodjele dugoročnih kredita fizičkim licima radi obezbjeđenja stambenih objekata za socijalno stanovanje.


U odjeljku "Struktura i površina stambenog objekta", u članu 9, navodi se:

Struktura stambenog objekta koju korisnik može da kupi kreditnim sredstvima dodijeljenim u skladu sa ovom odlukom, određuje se prema broju članova porodičnog domaćinstva, i to za:

jednočlano i dvočlano porodično domaćinstvo –garsonjera ili jednosoban stan, površine od 24 m2 do 46 m2;
bračne supružnike kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina starosti bez djece –jednosoban ili dvosoban stan, površine od 47 m2 do 60 m2;
tročlano porodično domaćinstvo–jednosoban ili dvosoban stan, površine od 61 m2 do 73 m2;
četvoročlano porodično domaćinstvo – dvosoban ili trosoban stan, površine od 74 m2 do 88 m2;
porodično domaćinstvo sa više od četiri člana – trosoban ili veći stan, maksimalne površine do 99 m2.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, korisnik može da kupi stambeni objekat površine manje od 24 m2, ali ne manje od 10 m2po članu porodičnog domaćinstva, odnosno ne manji od 20 m2, ako je korisnik samac.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, korisnik može kupiti i stambeni objekat veće površine od maksimalne, ali ne više od 15 m2.

Link: http://www.1000plus.me/regulativa/18-odluka-vlade-o-1000-stanova

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније