Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 05. 2013. 19:17 >> 21:58

OSTAJU U JAMI

VIDEO: Rudari odbili prijedlog Vlade

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su u jami Biočki stan zatvoreni već 14 dana, odbili su današnju ponudu Vlade o ponuđenoj pozajmici od 320 hiljada eura.

 

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović rekao je za TVCG da rudari smatraju da je odluka Vlade neozbiljna, jer su prije par dana na platou Seoca odbili takvu ponudu. 

Bojanović je rekao da rudari zahtijevaju da oni koju su donijeli takvu odluku da dođu u jamu i kod njih pregovaraju.

"Mi samo tražimo da radimo i da nam se isplati ono što nam se duguje", kazao je on.

Predstavnik Sindikata i jedan od radnika koji je i sam bio zatvoren u jami Dragan Dubljević kazao je agenciji Mina da su rudari ponudu Vlade ocijenili neozbiljnom.

"Iako je situacija u jami izuzetno teška i zdravlje rudara sve gore oni su odlučni da istraju u zahtjevu za isplatom sedam zarada. Kako su kazali, i po cijenu života će istrajati", kazao je Dubljević nakon obilaska rudara.

Rudari su od srijede prekinuli uzimanje hrane i vode i kontakt s javnošću.

Dubljević je rekao da je Sindikat svjestan izuzetno teške situacije koja se pogoršava iz minuta u minut i iniciraće razgovore sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, Vladinim predstavnikom u Odboru, Predragom Stamatovićem i resornim ministrima za iznalaženje rješenja.

"Od njih očekujemo i odgovore zašto su odbili da se uz garancije obezbijedi traženi novac", rekao je Dubljević.

Predstavnici Sindikata su podsjetili da su od Vlade još 27. februara počeli da traže da im se odobri pozajmica od 320.000 eura za koje su nudili duple garancije. 

"Iznenađuje zašto tek sada odobravaju pozajmicu nakon što su se rudari zatvorili u jamu i prije toga iskazali čvrsto uvjerenje da im taj iznos više ne odgovara”, istakao je Dubljević. 

Vlada je nakon današnje sjednice apelovala na rudare koji štrajkuju glađu u jami Biočki stan da prestanu sa takvim radikalnim vidom sindikalnog protesta, kako ne bi ugrozili zdravlje. 

Predstavnik Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Predrag Stamatović, saopštio je nakon sjednice da će, ukoliko rudari istraju na štrajku i blokadi proizvodnje, biti ugroženi i ugovori sa inostranim partnerima o prodaji rude.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније