Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 05. 2013. 13:51 >> 16:57

KREDIT 60 MILIONA

EBRD: Podrška ključnim investicijama u energetici

Evropska banka za obnovu i razvoj podržaće sa kreditom od 60 miliona eura ključne investicije u energetskom sektoru Crne Gore, od kojih se očekuje da će ojačati regionalnu trgovinu i razmjenu.

Iz EBRD-a su saopštili da će se novac koristiti za finansiranje novog dalekovoda, nove trafostanice i jačanje postojeće visokonaponske mreže u blizini Jadranske obale.

“Te investicije su prvi korak u razvoju koridora dalekovoda između apeninskog i balkanskog poluostrva, koji će se oslanjati na podmorski kabl između Italije i Crne Gore”, objasnili su iz EBRD.

Fizička izgradnja projekta vrijednog oko milijardu eura, koji će povezivati Vilanovu u Italiji sa lokalitetom Jaz u Crnoj Gori, trebalo bi da počne naredne godine.

“Ta interkonekcija će biti ključni element u energetskoj strategiji Crne Gore i njoj susjednih zemalja”, smatraju u EBRD.

Investicija, koju EBRD finansira, će stvoriti kapacitet prenosa koji je potreban za podmorske interkonekcije.

“Ukupni troškovi projekta procjenjuju se na više od 100 miliona EUR u kojima će njemački KfV učestvovati sa 25 miliona EUR, a preostali dio će biti finansiran iz sopstvenih fondova zajmoprimaoca”, precizirali su iz EBRD.

Direktor za energetiku i prirodne resurse u EBRD-u, Rikardo Puliti, saopštio je da ta investicija predstavlja veliki korak naprijed i ima potencijal da suštinski transformiše energetski sektor Crne Gore i širi region Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније