Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2013. 09:06   >>  09:06

VLADA ODLUČUJE

Rudari u iščekivanju

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su proveli i 12 dan u jami Biočki stan, zahtijevajući isplatu zaostastalih zarada i pokretanje proizvodnje, nadaju se da će njihovi problemi biti riješeni danas na sjednici Vladine Komisije za ekonomsku politiku.

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović, ranije je najavio da će na sjednici KEP-a tražiti od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da saopšti kakve su perspektive Rudnika boksita u kratkoročnom i dugoročnom pogledu i predloži šta Vlada u tom smislu može preduzeti.

Lazović je agenciji Mina-business rekao da će to tražiti zbog zainteresovanosti za sudbinu zaposlenih, bez obzira na, kako je kazao, neodgovoran odnos poslodavca.

Sjednici bi trebalo da prisustvuju i predstavnici sindikata nikšićke kompanije.

U jami Biočki stan protestuje grupa rudara nezadovoljna što im Vlada nije odobrila pozajmicu od 320 hiljada eura.

Rudari su tražili pozajmicu za isplatu septembarske zarade i po 250 eura od oktobarske, uz garanciju potpisanim ugovorom vrijednim 600 hiljada. Sada traže isplatu svih sedam zarada i hitno pokretanje proizvodnje.

Radnici se nalaze na oko pet kilometara od ulaza u okno i nemaju dovoljno vazduha. Uslovi u jami, koja je prije tri godine zatvorena, izuzetno su teški. Vlaga je ogromna, zidovi se obrušavaju, temperatura je dva stepena.

Rudari su upozorili da će, ukoliko ne bude pozitivnog odgovora na njihove zahtjeve, prestati da uzimaju hranu i vodu, ali i prekinuti kontakt sa javnošću.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, a za isplatu jedne neophodno je obezbijediti oko 240 hiljada EUR. Njima se duguju još tri sporne zarade, iz perioda protesta rudara ispred upravne zgrade preduzeća 2010. godine.

Vlasnik Rudnika boksita, Centralno-evropska aluminijumska kompanija, proizvodnju je zaustavio u novembru 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније