Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 05. 2013. 08:01 >> 08:01

OD 01. JUNA

Rusi (ne)odlaze

Ruski zvaničnici koji posjeduju nekretnine u Crnoj Gori poštovaće ukaz predsjednika Rusije Vladimira Putina da svi političari u državnim službama do 1. juna zatvore račune u stranim bankama i prodaju imovinu van domovine, piše "Dan".

Rus koji godinama ulaže u imovinu u Herceg Novom Saša Beljakov kazao je da su ruski zvaničnici iz Crne Gore odlučili da poslušaju Putina, prenosi Dojče vele.

„Na primjer, u Herceg Novom su kupili otprilike 100 objekata male i srednje stanove, neke zgrade i restorane. Na prodaju je stavljena polovina tih objekata“, rekao je Beljakov i istakao da u Crnoj Gori ima veliki broj ruskih političara i funkcionera koji rade u Vladi te zemlje.

Upravo oni su, prema Putinovom ukazu, obavezni da do 1. juna zatvore račune u stranim bankama i prodaju imovinu van Rusije.

Obaveza se odnosi na sve političare federalnog nivoa, ali i one niže, sve do gradskih. Oni će morati da odluče da li žele da zadrže funkcije ili sačuvaju bankarske račune i nekretnine u inostranstvu.

Vlasnik agencije za nekretnine Gramar Ljubomir Novaković smatra da je prodaja nekretnina opala zbog krize, ali ne očekuje da Putinov ukaz drastično pogodi crnogorsko tržište.

„To je malo unijelo pometnju u posao, u smislu da se gubi potražnja i da Rusi prodaju nekretnine. Ipak, mislim da je veoma mali broj ljudi koji imaju nekretnine u Crnoj Gori, a rade u državnoj upravi u Rusiji“, saopštio je Novaković.

On smatra da Putinova odluka neće imati značajniji uticaj, ali i da bi bilo važnije da se riješe drugi problemi kako bi se zadržali postojeći i privukli novi investitori.

Prema podacima Uprave za nekretnine, najveći broj stranih državljana koji u Crnoj Gori imaju nekretnine su iz Rusije, a Rusima pripada i četvrtina stanova i poslovnih prostora u Budvi, gdje se najčešće odmaraju.

„Rusi su od 2008. godine, odnosno prve ekonomske krize u svijetu, bili jedini strani kupci, ukoliko se izuzmu pojedinačni primjeri iz Beograda ili Novog Sada“, kazao je Novaković.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra da za malo crnogorsko tržište ne bi bilo dobro da se veći broj vlasnika nekretnina odluči na prodaju.

On ne vidi način na koji bi se sada mogao regulisati eventualni odliv kapitala, ali i ne misli da će se to dogoditi u značajnoj mjeri.

Predstavnici ruske ambasade u Podgorici saopštili su da nemaju evidenciju državljana koji su zvaničnici, političari ili službenici i koji kupuju imovinu u Crnoj Gori. Sa druge strane, ni u Upravi za nekretnine nemaju ažurirane spiskove i ne znaju koliko ruskih državljana ima imovinu u Crnoj Gori. d.m.

Beljakov očekuje da će ruskih državljana biti sve manje, ne samo zbog Putinove odluke već i zbog toga što im nije dozvoljeno da borave u Crnoj Gori duže od 90 dana, ukoliko ne dobiju dozvolu za duži boravak.

„Na primjer, u Španiji ako kupiš nešto od imovine, odmah možeš da dobiješ stalni boravak. U Dominikanskoj Republici je još lakše, jer se odmah dobiJa i državljanstvo, a u Crnoj Gori ne“, rekao je Beljakov, koji smatra da Rusi koji su planirali da započnu posao na Balkanu sada odlaze jer vide da zbog krize neće uspjeti u toj namjeri.

„Sve su to kupovali kada su cijene bile najveće i niko nije brojao pare. Sada su cijene pale i realno oni prodaju za pola iznosa“, rekao je Beljakov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније