Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 12. 2015. 18:56 >> 18:44

MAKRID NAJAVIO

Dug Lješanskog vodovoda riješiće za dva dana

Preduzeće Vodovod i kanalizacija realizuje projekat preuzimanja seoskih vodovoda, što uključuje i njihovo osposobljavanje. Problem je što seoski vodovodi imaju velika dugovanja prema Elektroprivredi, pa se zato u projektu kasni. Pitanje Lješanskog vodovoda biće riješeno najkasnije do preksjutra, kazao je drugog dana zasjedanja Skupštine Glavnog grada tehnički direktor Vodovoda, Filip Makrid.

Opozicioni odbornici najviše pitanja su imali o radu Vodovoda i kanalizacije. Mitar Vuković iz Demokrata pitao je zbog čega je Elektroprivreda isključila pojedina vodoizvorišta na području Pipera. „Preko 250 stanovnika i korisnika vodoizvorišta Okno ostali su bez napajanja”, kazao je Vuković.

Makrid kaže da je dug za električnu energiju izmiren i da je sada snabdjevanje vodom uredno. „Imali smo isključenje električne energije zbog duga na izvorištu Okno. Dugovanje je bilo 12 hiljada eura i u potpunosti je izmireno”, dodao je Makrid.

Najavio je da će problem Lješanskog vodovoda biti riješen u naredna dva dana.

„To je problem koji datira od 2000. godine i trenutan dug je 340 hiljada eura. Prema informacijama koje imamo Vlada Crne Gore opredijelila je 270 hiljada eura kao jednokratnu uplatu Elektroprivredi. Nadam se da ćemo sjutra u toku dana ili najkasnije preksjutra uspjeti da potpišemo ugovor da Glavni grad, odnosno preduzeće Vodovod i kanalizacija, prihvati drugu polovinu duga, od 60 do 90 mjesečnih rata. Ide se dalje, odlučnije i agresivnije i s više novca i sredstava krenulo se u rekonstrukciju svih seoskih vodovoda i otklanjanja nekih nedostataka u tim vodovodnim sistemima”, poručio je Makrid.

Vladimir Čađenović iz Demokrata interesovao se za seoske vodovode.

Makrid kaže da je Biočki vodovod u potpunosti osposobljen.

„Uložena su značajna sredstva, više od 100 hiljada eura, a nadam se da ćemo u prvoj polovini godine pustiti vodovod Gornje mrke, koji će biti dio Biočkog vodovoda. Biočki je sa tehničke strane potpuno ispravan. Imamo sjajnu saradnju s režimskim odborom biočkog vodovoda. Servisiramo sve što zahtjevaju ljudi. Radimo intezivno na širenju Biočkog vodovoda i svih vodovoda u okolini Bioča, kao i vodovoda koji se naslanjaju na Biočki”, kazao je Makrid.

Za razliku od drugih seoskih područja, lokaliteti Nožice, Duške i Jablan su projekat koji je rizičan, ističe Makrid.

„Radi se o projektu koji u ovom trenutku ima oskudne količine vode, koje gravitacijom treba skoro sedam kilometara da se dopreme s vasojevićke skoro na bratonožićku stranu . Ulaganja su velika, a mogu biti potkrijepljena jedino činjenicom da se minimalne količine vode potvrde u ljetnjem period. Do tada svako ulaganje može da bude veliki rizik. Ako bude trebalo da se pomogne ljudima za pripremne radove, Vodovod će zajedno s lokalnom zajednicom preuzeti na sebe tu obavezu“, dodao je.

Domaćinstva Pelevog brijega imaju vodu, a radove je uradila kineska kompanija.

„Kada već imate vodu na Pelevom brijegu i kada je dobijena gravitacijom na jako visokoj kvoti , sasvim je normalno da se razmotre dodatne mogućnosti kako možemo ovo tehničko rješenje da unaprijedimo i da ga stavimo u funkciju građanima”, kazao je tehnički direktor Vodovoda.

Opozicionog odbornika Čađenovića je interesovalo i kada će Gradske opštine Golubovci i Tuzi dobiti  fekalnu kanalizaciju.

Makrid kaže da će se sa izgradnjom fekalne kanalizacije krenuti kada se domaćinstva  sa obje gradske opštine priključe na mrežu. U Tuzima teče sve planiranom dinamikom, dok u Zeti postoji nezaintersovanost građana da se priključe na vodovodnu mrežu.

Makrid objašnjava da je za sistem prečišćavanja otpadnih voda  u Gradskim opštinama neophodna studija.

„Napravili smo određene kontakte i aktivnosti i trenutno planiramo obezbjeđivanje  određenih novčanih sredstava iz IPA fondova. Kada se na jednom području formira novi sistem, to se mora raditi po pravilima struke. Ona nalažu projektnu dokumentaciju najopštije prirode pa onda idemo i sužavamo prema glavnim projektima. Nadam da ćemo u toku naredne godine upravo iz IPA fondova dobiti mogućnost da se odrade fizibiliti studije koje bi precizno definisale poziciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i njihove lokacije na područjima Gradskih opština Golubovci i Tuzi i koja bi odredila i determinisala pozicije i pravce glavnih kolektora na tom području. Na taj način bi se, u 2016-toj, stvorili elementarni preduslovi za određene koridore i za početak bilo kakvih aktivnosti ili prikupljanje sredstava za rješavanje pitanja otpadnih voda“, pojasnio je Makrid.

Čađenovića je interesovalo i da li će se preuzeti vodovodi koji su na granici sa opštinom Danilovgrad.

„Velje brdo teritorijalno pripada Glavnom gradu. Međutim, ono pripada danilovgradskom vodovodnom sistemu i oni obezbjeđuju vodu. Mi smo zajedno s Ministarstvom poljoprivrede i opštinom Danilovgrad pokrenuli akciju - urađena je kompletna projektna dokumentacija i pokrenuta je prva faza. Otprilike, oko kilometar cjevovoda je zamijenjeno. Obezbijeđena su sredstva za dva kilometra cjevovoda i obaveza danilovgradskog vodovoda je da izvrši spajanje na njihovom vodovodnom sistemu”, odgovorio je Makrid.

Sljedeće godine građani Veljeg brda neće imati problema u snabdijevanju vodom, zaključio je Makrid i dodao da će se narednog ljeta završiti i rekonstrukcija „Mareze jedan“, pa će se time omogućiti i dodatne količine vode za taj dio Danilovgrada.

Aleksandra Đurović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније