Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business

29. 12. 2015. 17:42 >> 11:01
20

SKUPŠTINA CG

Zeleno svjetlo za Mamulu i Kraljičinu plažu

Skupština je danas usvojila odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavice sa tvrđavom Mamula i o prihvatanju aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Za usvajanje odluke o projektu Mamula glasala su 42 poslanika, dok je 13 bilo protiv.

Za usvajanje odluke o prihvatanju aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža glasala su 43 poslanika, dok je devet bilo protiv.

Protiv odluka bili su poslanici opozicije i Socijaldemokratske partije (SDP), dok je neophodnu većinu obezbijedila Pozitivna Crna Gora.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, je predsjedavanje parlamentom tokom glasanja o te dvije tačke prepustio potpredsjedniku Skupštine i poslaniku Demokratske partije socijalista (DPS), Milutinu Simoviću, uz obrazloženje da ne zna o čemu se tačno glasa.

Poslanica Pozitivne, Azra Jasavić, kazala je da ima trostruke razloge da podrži projekte Kraljičina plaža i Mamula.

"Prvi je to što na ovaj način želim da stanem na put ucjenjivačkom kapitalu bilo kojeg političkog subjekta. Drugi je to što želim da zajedno sa kolegama koji budu spremni da glasaju za ovu odluku postavim temelje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou u ugovaračkim poslovima", rekla je Jasavić.

Ona smatra da je neophodan ozbiljan odnos prema investitorima, kako ih ne bi otjerali.

"Njih najviše tjera vlast iz zemlje, koja ne vodi na valjan način svoj posao. Zato tražim kvalitetnu istragu tužioca o projektima Mamula i Kraljičina plaža, da se vidi šta je tu rađeno i ko je tu sebe ugrađivao", poručila je Jasavić.

Ona je dodala da je treći razlog za njenu podršku projektima to što želi da sjutra bude prepoznata kao građanin zemlje u kojoj postoje brendovi poput Svetog Stefana i Mamule.

Krivokapić je rekao da očekuje od Jasavić da će ga pozvati kao svjedoka kada se otvori istraga, na šta je ona rekla da će uvijek biti pozvan.

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila amandmane Pozitivne Crne Gore na Predlog odluke o prihvatanju aneksa Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža, kao i amandmane DPS-a na Predlog odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula.

Zakupac se, amandmanima Pozitivne, obavezuje da nadzemna spratnost planiranog objekta ni u jednom dijelu ne bude veća od prizemlja i četiri sprata. Zakupac se obvezuje i da obezbijedi rad hotela Kraljičina plaža bez prekida, tokom svih 12 mjeseci godišnje.

Investitor se obavezuje i da ukupan broj zaposlenih u hotelskom kompleksu, odnosno broj državljana Crne Gore, neće biti manji od 90 odsto i da će prilikom zapošljavanja radnika za potrebe funkcionisanja hotela prioritet imati crnogorski državljani, osim u slučajevima kada to zakonska regulativa omogućava.

Zakupac se obavezuje i da, kao društveno odgovorna kompanija, tokom cjelokupnog trajanja zakupa, godišnje izdvaja sredstva namijenjena za promociju Crne Gore kao elitne turističke destinacije i unaprijeđenje lokalne turističke infrastrukture.

Zakupac se odriče i prava na arbitražu po osnovu eventualnog neispunjavanja obaveza zakupodavca, koje se odnosi na dosadašnje prolongiranje obezbjeđivanje neophodnih preduslova za početak izgradnje hotela, kao što je usvajanje detaljnog urbanističkog plana.

Vlada je oba projekta, nakon što krajem jula ove godine nijesu dobili podršku parlamenta, ponovo uputila u skupštinsku proceduru.

Aneksom Ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža predviđeno je da se kompaniji Adriatic properties produži zakup sa 30 na 42 godine, kao i da se smanji iznos zakupa. Anaks je Vlada usvojila na sjednici 29. novembra 2012. godine. 

Ugovor o zakupu hotela Kraljičina Plaža u Budvi zaključen je 31. januara 2007. godine.

Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, koji bi trebalo da realizuje kompanija Orascom, predviđen je period zakupa od 49 godina. 

Vizija projekta je da se obnovi tvrđava Mamula, uz očuvanje kulturnog nasljeđa i promovisanje istorijskog karaktera ostrva, čime bi se stvorila prestižna turistička destinacija, kao jedino ostrvo - hotel sa muzejskim prostorom u Crnoj Gori, kojim će upravljati direktno Orascom Development.

Projekat Mamula, u koji se podrazumijeva ulaganje od 15 miliona EUR, pored investicionih aktivnosti koje su vezane za turizam, trebalo bi da obezbijedi i punu zaštitu kulturne baštine. 

Za taj projekat proces traženja partnera je počeo još prije osam godina, a bila su tri neuspjela tendera.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније