Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 05. 2013. 13:20 >> 13:21

NOVI IZVORI

Uskoro pripremni radovi za vjetroelektrane

U crnogorskoj Vladi očekuju da će se uskoro, nakon izdavanja urbanističko–tehničkih uslova, početi sa otkupom zemljišta i ostalim pripremnim radovima za izgradnju vjetroelektrana na Krnovu.

 

Iz Ministarstva ekonomije su agenciji Mina kazali da je zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova predat.

„Prema našim informacijama uskoro se očekuje izdavanje urbanističko-tehničkih uslova“, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Ugovor o zakupu zemljišta u državnoj svojini i izgradnji vjetroelektrana za lokalitet Krnovo potpisan je prije skoro tri godine sa konzorcijumom kojeg čine japanska kompanija Micubiši hevi indastris, i Ivikom konsalting iz Beča. Sa ciljem da gradi vjetroelektranu Krnovo od 72 megavata (MW) osnovana je kompanija Krnovo Grin Enerdži.

I za izgradnju vjetroelektreana na Možuri se očekuje predavanje zahtjeva za urbanističko-tehničke uslove, čije će izdavanje diktirati dinamiku implementacije projekta.

Iz Ministarstva su podsjetili da je na lokalitetu Možura došlo do određenog odlaganja na osnovu unutrašnje reorganizacije investitora.

Za gradnju vjetroelektrana na Možuri, u opštinama Ulcinj i Bar, zadužen je španski konzorcijum Fersa enerhias Renovables, sa kojima je ugovor zaključen u julu 2010. godine. Ugovorom je predviđena gradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Period zakupa je 20 godina, sa mogućnošću produženja za maksimalno deset godina.

Za izgradnju vjetroelektrana, kako su objasnili iz Ministarstva, potrebno je vrijeme.

„Za projekte izgradnje vjetroelektrana potrebno je određeno vrijeme, od perioda davanja u zakup zemljišta, preko obimnih istražnih radova, do izgradnje i priključenja na elektroenergetski sistem“, objasnili su iz tog Vladinog resora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније