Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 05. 2013. 16:25 >> 16:28
1

ZZCG

Biće posla za 15.000 sezonaca

Na sezonskim poslovima u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i poljoprivredi trenutno je angažovano oko 1,74 hiljade radnika iz Crne Gore, a značajno povećanje očekuje se početkom ljetnje turističke sezone, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Koordinator za sezonsko zapošljavanje u ZZZ, Goran Jančić, rekao je za Radio Antena M da planom za ovu godinu predviđeno zapošljavanje deset hiljada sezonaca iz Crne Gore, dok je kvota za zapošljavanje stranaca manja nego prošle godine.

Jančić kaže da je Crnoj Gori, u zavisnosti od uspješnosti sezone, u turizmu i ugostiteljstvu potrebno 12 do 15 hiljada sezonskih radnika.

"Broj angažovanih na sezonskim poslovima se posljednjih godina stalno povećava, što govori da postoji veliko interesovanje za rad u djelatnostima sezonskog karaktera. Istina je da ima jedan mali broj nezaposlenih koji odbijaju da rade na sezonskim poslovima, obrazlažući to otežanim uslovima rada, niskim primanjima itd. Ali, ekonomski uslovi, kriza i otežano zapošljavanje čine da su nezaposleni sve više zainteresovani da dođu do bilo kakvog posla", naveo je Jančić.

Iako je, prema posljednjim podacima, u Crnoj Gori registrovano skoro 33 hiljade nezaposlenih, sezonski radnici već godinama u velikom broju dolaze iz zemalja okruženja – uglavnom iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine.

Kako napominje Jančić, ove godine broj radnih dozvola za strance je smanjen.

"Kvota za zapošljavanje stranaca za ovu godinu, koju su predvidjeli državni organi, niža je nego prošle godine i iznosi 16,5 hiljada osoba", kazao je Jančić.

On sugeriše poslodavcima da na vrijeme obezbijede domaću radnu snagu.

One koji angažuju domaće sezonske radnike mlađe od 25 godina i ove godine očekuju subvencije.

"Subvencije će, kao i prošle godine, biti za jun, jul, avgust i septembar i iznosiće 80 do 100 eura, u zavisnosti od toga da li angažovana osoba ima ranije iskustvo ili ne", rekao je Jančić.

On podsjeća da je prethodnih godina kroz mjere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodi Zavod prošlo oko četiri hiljade nezaposlenih, a procenat zapošljavanja bio je do 80 odsto.

Zavod je od ove godine preuzeo evidenciju studenata i đaka koji žele da rade tokom sezone.

Za njih će biti organizovani kratkotrajni seminari, kako bi se pripremili za pomoćne sezonske poslove.

Jančić ih je pozvao da se jave birou rada u svom gradu, kako bi ih evidentirali i pripremili za predstojeću sezonu. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније