Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 05. 2013. 16:09 >> 16:09

BIĆE BOLJE

Malo žena u biznisu

Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori je još nedovoljno razvijeno, zbog čega u narednom periodu treba raditi na aktivnom uključivanju žena u privredni život i procese donošenja odluka, ocijenjeno je iz Privredne komore.

Rukovodilac Sektora za analize i istraživanja PKCG Nina Drakić, kazala je agenciji Mina-business da se nerijetko dešava da žena samo fiktivno registruje preduzeće, koje je u stvarnom vlasništvu nekog muškarca.

Prema podacima Monstata iz 2011. godine od ukupnog broja aktivnih preduzeća, žene su nosioci vlasništva u 9,6 odsto.

“Izvjesno je da vrijeme ženskog preduzetništva tek dolazi i to sa perspektivom rastućeg udjela u privatnom preduzetništvu, a samim tim i ekonomskom rastu. Aktivno uključivanje žena u privredni život i procese donošenja odluka donosi privredni progres i bolji život”, kazala je Drakić.

Žensko preduzetništvo je, kako je navela, nastalo na zdravim osnovama, motivisano uglavnom premošćavanjem situacija kao što su otkazi, gubitak posla usljed tehnološkog viška i slično.

“Zbog toga ženski biznis nema „repova” koji često idu uz veliki broj privatnih firmi na ovom prostoru i zato ima veliku šansu da opstane i da se uspješno integriše u nove tržišne strukture koje su u nastajanju na našem putu ka Evropskoj uniji (EU)”, poručila je Drakić.

Iako poslovni ambijent u Crnoj Gori pruža jednake uslove za otpočinjanje biznisa ženama i muškarcima, za žene u biznisu je, kako je kazala Drakić, evidentan takozvani stakleni plafon.

“Žene slabije napreduju u poslu u odnosu na muškarce, zbog toga što su opreznije i sklonije da realnije sagledaju zahtjeve koje neke pozicije nose, a znatno im je otežano obavljanje pojedinih funkcija zbog usklađivanja brojnih obaveza kao što su upravljanje domaćinstvom i odgajanje djece“, objasnila je Drakić.

Izvjesno je, kako je ocijenila, da će biti potrebno puno napora da se stakleni plafon slomi.

Prema njenim riječima, Vlada radi na kreiranju politika koje imaju za cilj unaprijeđenje ženskog preduzetništva, a sve u cilju zajedničkog pospješivanja ekonomskog razvoja Crne Gore.

“Finansiranje i sufinansiranje ženskog preduzetništva prepoznato je kao oblast kojoj se poklanja posebna pažnja u programskim aktivnostima Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Zavoda za zapošljavanje i Investiciono razvojnog fonda”, precizirala je Drakić.

PKCG, asocijacija koja objedinjuje i zastupa interese svih preduzeća, u okviru svojih redovnih aktivnosti pruža podršku razvoju ženskog preduzetništva. Od 2006. godine aktivan je Odbor za žensko preduzetništvo kojeg čine 20 uspješnih preduzetnica odnosno vlasnica malih ili srednjih preduzeća iz različitih privrednih grana.

Drakić je kazala da se u cilju poboljšanja razvoja ženskog preduzetništva, u narednom periodu treba fokusirati na njegovo promovisanje i poboljšanje položaja žene u društvu.

“Potrebno je slušati glas žena preduzetnica što se ogleda u institucionalizaciji ženskog preduzetništva, organizaciji informativnih seminara i sastanaka i pružanje informacija onima koji žele da započnu i razvijaju biznis”, rekla je Drakić.

Ona je zaključila da je potrebno promovisanje ženskih preduzetničkih mreža, a saradnja i partnerstvo između domaćih i međunarodnih mreža može olakšati preduzetničke poduhvate koje su pokrenule žene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније