Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 05. 2013. 15:36 >> 15:37

FINANSIJE

Oporavak koči kriza u eurozoni

Put ekonomskog oporavka zemalja istočne Evrope je dug, a uzrok kočenja je u krizi eurozone, zaključak je Bečkog instituta za upoređivanje međunarodnih ekonomija (WIIW) u prognozama za proljeće ove godine.

"Pretjerane mjere štednje i spore reforme u zemaljama eurozone i dalje stvaraju poteškoće istočnoj Evropi. Pritom su posebno teško pogođene Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, koje su svoj izvoz temeljile uglavnom na kriznim zemljama južne Evrope", kazali su iz WIIW i dodali da je nešto bolja situacija u Rumuniji i Slovačkoj, jer su te zemlje prije svega izvozile u Njemačku. 

U istočnoj Evropi, kako su dodali, unutrašnja potrošnja je previše slaba da bi izbalansirala loš izvoz, prenosi Biznis.ba.

Privatni sektor se neće bitno oporaviti ni u dogledno vrijeme, a ukoliko i postoje investicije u zemljama istočne Europe, one se ostvaruju u prvom redu putem javnog budžeta, dok i uloga Evropske unije (EU) takođe sve više jača.

"Istočna Evropa će zato sve više zavisiti od podsticaja i investicija iz Brisela. Prognoza Instituta za ovu godinu za zemlje srednje i istočne Evrope u pogledu ekonomskog rasta je jedan odsto", navodi se u izvještaju.

U Sloveniji i Hrvatskoj ekonomija će i dalje padati, dok bi za povećenje nivoa zaposlenosti ekonomski rast morao iznositi barem tri odsto.

Ukupni izgledi za ekonomiju u zemljama istočne Evrope za ovu godinu su samo malo bolji nego u prošloj. Oporavak ekonomije neće biti moguć prije naredne godine, a i tada samo ukoliko dođe do oporavka eurozone.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније