Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

05. 12. 2015. 12:40 >> 12:27
4

IVANOVIĆ NA MASLINIJADI

Naše ulje je bolje od uvoznog

Interesovanje proizvođača maslinovog ulja za ovogodišnju, 13. po redu barsku Maslinijadu, pokazuje da maslinarstvo dobija na značaju, kazao je, otvarajući tradicionalnu manifestaciju u Starom Baru, ministar poljoprivrede Petar Ivanović. "Svi smo danas ponosni na 130.000 stabala masline koje se nalazi na prostoru opštine Bar". Ministar je saopštio da je, tokom posljednjih pet godina, uz podršku Ministarstva, oko 900 članova barskog udruženja, zasadilo 40.000 i revitalizovalo gotovo 25.000 starih stabala masline.

"Maslina je od davnina, kod velikog broja naroda i gotovo svih vjera, simbol mira, bogatstva i pobjede. U Crnoj Gori, maslina je nijemi posmatrač burnih vremena, uspjeha i poraza, progresa i stagnacije, mimoilaženja i jedinstva. Nanizala je Stara maslina, simbol Bara, preko 2.000 godina. Starija od bilo kog pisanog zapisa i dalje prkosi znanim zakonima prirode i još uvijek rađa plod", kazao je, otvarajući manifestaciju, resorni ministar Petar Ivanović.

On je kazao kako Ministarstvo nastoji da, koliko može, pomogne rad udruženja.

"Poseban akcenat stavljamo na edukaciju, kako u Crnoj Gori, tako i kroz odlaske do zemalja koje su uspješni proizvošači maslinovog ulja. Ove godine, po prvi put smo u Agrobudžetu obezbijedili podršku za maslinarstvo u dijelu nabavke sistema za navodnjavanje, specifične mehanizacije za održavanje maslinjaka, berbu i preradu, opreme za čuvanje i pakovanje maslinovog ulja. Iznos podrške uvećan je šest puta u odnosu na prethodnu godinu", kazao je Ivanović.

Iako većinu maslinjaka u Crnoj Gori čine zasadi prosječne starosti između 200 i 300 godina, koji se nalaze na teže pristupačnim terenima, posljednjih godina uspostavlja se plantažna proizvodnja.

"Došli smo do 120 hektara plantažne proizvodnje u Crnoj Gori. Zahvaljujući vrijednim maslinarima, ali i agrobudžetskim mjerama čiji je cilj zasnivanje novih, rekonstrukcija i revitalizacija postojećih zasada, broj maslina u Crnoj Gori dostigao je 490.000. Najviše su zastupljene domaće sorte, prije svega žutica. Ipak, posljednjih godina primjetan je trend sadnje introdukovanih stonih sorti", kazao je Ivanović.

Malo je maslinjaka u privatnom vlasništvu

On smatra da treba odgovoriti na to da li smo spremni za izazov – da udvostručimo broj maslina u Crnoj Gori. "Da li smo sazreli da se uhvatimo u koštac sa sadnjom još 500.000 maslina? Da li imamo intelektulane i fizičke snage, srca i hrabrosti da broj stabala masline podignemo na milion? Danas je dan za ovakav izazov", siguran je ministar.

Ivanović je konstatovao da je potrošnja maslinovog ulja u Crnoj Gori, ipak, relativno niska - pola litra po glavi stanovnika, dok je u EU, na primjer 4-6 litara po glavi stanovnika. Podsjetio je i da je malo površina pod maslinama u privatnom vlasništvu.

"Svega 12 porodičnih gazdinstava posjeduje 6ha površina pod maslinama. Veći kompleksi postoje na području Luštice sa 20.000 i Valdanosa sa 80.000 stabala. Crnogorsko maslinarstvo karakterišu izražene varijacije u godišnjim prinosima: od 300 t u lošim godinama do 2.600 t u rekordnim godinama. Jedan od razloga je i neadekvatno, neredovno i nepotpuno sprovođenje agrotehničkih mjera. Organska proizvodnja maslina nije razvijena, iako postoji mogućnost za njenim razvojem. Registrovan je samo jedan proizvođač organskih maslina, dok je još jedan u tzv. prelaznom periodu. Registrujemo pomake u preradi maslina. Imamo 15 uljara, od kojih je 8 sa kontinuiranom linijom za hladno cijeđenje kapaciteta 250–500 kg ploda na sat. Preradom se uglavnom proizvodi maslinovo ulje, dok je količina ostalih prerađevina od ploda masline zanemarljiva. Postoje dva manja pogona za proizvodnju sapuna od maslinovog ulja i jedan za proizvodnju likera od masline. Iako je registrovano šest udruženja maslinara u različitim gradovima, Nacionalno udruženje ne postoji", saopštio je Ivanović.

Naveo je i da je, prema istraživanju IOC-a, udio ekstra djevičanskog ulja u ukupnoj proizvodnji u Crnoj Gori samo 11,1 odsto. Glavni razlozi takvog stanja su neblagovremena berba i to što se masline još uvijek većinom sakupljaju sa zemlje.

"Ipak, čini mi se, da najveći uspjeh predstavlja promjena načina razmišljanja. Bolje razumijemo značaj povratka prirodi i zdravom životu. Neću propustiti i ovu priliki da, i pored usjeha koje postižemo, i pored pomaka koji su evidentni, ponovim još jednom: moramo da radimo više, da brže usvajamo i primjenjujemo nova znanja, pratimo evropske trendove savremene berbe maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Ne smijemo sebi da priuštimo da kaskamo, jednostavno moramo da trčimo brže! Ne možemo šetkajući se sustići one ispred nas. Samo upornim i marljivim radom. Od priče nema koristi, od rada ima. Marljivom čovjeku nijedan dan nije dug", naglasio je Ivanović i najavio da slijede brojni i veliki izazovi.

"Jedan od izazova je da popravimo Zakon o maslinarstvu koji je usvojio Parlament. Potreban je i taj jedan član koji se odnosi na kvalitet. Bez jačanja kvaliteta, naša poljoprivreda nema budućnost. Jedino kvalitetom možemo da se nametnemo drugima. A kvalitet traži ne samo razumijevanje, već i aktivno uključivanje svih: od radnika koji okopava zemlju do članova Parlamenta. Vjerujem da ćemo strpljivo, korak po korak, kako smo to već počeli da shvatamo, savladati svaki izazov koji je pred nama", zaključio je Ivanović.

Rožajac 5 godina učio pa proizveo najbolje ulje

Pozivajući goste manifestacije da probaju ponuđene proizvode, Ivanović je kazao kako je uvjeren da će shvatiti da je naše ulje podjednako dobro, ako ne i bolje, od uvoznog.

"Nadam se da su među Vama hotelijeri, ugostitelji i trgovci i da će danas probati maslinovo ulje proizvedeno u Crnoj Gori i uvjeriti se u njegov kvalitet", zaključio je Ivanović.

Inače, za najbolje ulje na ovogodišnjoj Maslinijadi proglašeno je sinoć u Kući maslina, ulje Hajrudina Murića, koji od 1994. godine živi u Baru, a porijeklom je iz Rožaja. Proglašenje je izazvalo ne malo iznenađenje starosjedilaca, a sam Murić je, vidno obradovan, za Bar Info kazao da masline gaji posljednjih pet godina, a da ulje prerađuje u Uljari Metović.

„Ovo je prvi put da sam se prijavio i, evo, osvojio sam nagradu. I prošle i pretprošle godine su mi rekli da mi je ulje izvanredno. Prvo sam pitao mještane Bara kada je pravo vrijeme da uberem maslinu da bih proizveo najbolje maslinovo ulje, prvenstveno za kućnu potrošnju. Iako su prvo oni meni pokazali, sada sam ja njima dokazao da može da se napravi kvalitetno ulje“, objasnio je Murić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније